5 tips på hur du kan hjälpa andra

5 tips på hur du kan hjälpa andra

Av Babysits, 6 min lästid

Dela:

Den normala vardagen har ändrats nästan för alla i dessa tider. Många jobbar hemifrån, stannar hemma från arbetet på grund av förkylningssymptom eller håller sig isolerade för att inte bli smittade. Aktiviteter och event blir inställda och många föräldrar behöver ha sina barn hemma av olika anledningar. Många har helt enkelt svårt att få ihop vardagen just nu, så varför inte utnyttja all extra tid till att försöka hjälpa andra.

Om det är någonting positivt som covid-19 har fört med sig så är det väl förmodligen att man kan börja se medmänsklighet och omtanke på ett helt annat sätt omkring oss. Människor har mer tid att tänka på andra och hjälpa andra, och hashtaggen #coronahelp har trendat överallt på olika sociala medier. Vill du också försöka hjälpa människor i behov? Läs våra tips om vad du kan göra för de runt omkring dig.

Självklart rekommenderar vi alltid att du i första hand följer de restriktioner och rekommendationer som givits av myndigheterna.

Sprid goda nyheter

Överallt kan vi läsa om de negativa konsekvenser som corona fört med sig. Nyheterna är generellt allt annat än muntra, och att ständigt matas med dåliga nyheter kan leda till både ångest, panikattacker och i värsta fall depressioner. Därför är det viktigt att försöka sprida lite goda nyheter istället. Försök att prata om andra saker än bara corona och dess konsekvenser, skicka fina SMS till dina vänner, köp blommor till grannarna och häng på ytterdörren eller bara sprid lite ljus och positivitet på dina sociala medier. På det här viset hjälper du andra att faktiskt må bättre och känna hopp.

Hjälp till med läxläsning online

En del barn behöver stanna hemma från skolan av olika anledningar, och en del vuxna behöver jobba hemifrån. Vet du något barn i din närhet som har svårt med ett visst ämne eller som har fått sköta en del skolarbete digitalt nu. Kanske är du duktigt på något särskilt ämne som matte, engelska, historia eller kanske ekonomi? Ta då kontakt med familjen och erbjud att hjälpa till med läxläsning online! Det är inte alltid föräldrarna har varken tiden eller kunskapen att kunna hjälpa barnen med alla läxor och skolarbete. Att få hjälp utifrån av någon som kan ämnet kommer förmodligen vara uppskattat av både barnen och föräldrarna. Läxläsning är dessutom väldigt enkelt att hjälpa till med online via FaceTime eller Skype. Du kan också be om att få den specifika uppgiften skickad till dig, och sedan spela in en video där du förklarar hur barnet ska göra. Ett helt corona-säkert sätt att hjälpa familjer på!

Håll koll på hur dina grannar mår

Är du helt frisk utan några förkylningssymptom? Erbjud dina grannar din hjälp! Sätt upp en lapp i trapphuset och skriv att du kan hjälpa till med till exempel handling av mat eller medicin, matlagning eller att gå ut med hunden. Om du vet att du har en äldre granne som behöver vara isolerad hemma själv kan du alltid ringa bara för att prata lite och på så vis ge lite sällskap. Små, små gester av hjälpsamhet kan betyda hur mycket som helst för någon som känner sig ensam. Kom dock alltid ihåg rekommendationerna från myndigheterna: håll avstånd till människor omkring dig (1.5 m), skaka inte hand med någon och tvätta dina händer ofta och noga.

Ta mindre betalt för att sitta barnvakt

Många familjer har hamnat i mindre eller större ekonomiska kriser under corona-spridningen och vissa har även svårt att få till vardagen med jobb och skola/barnomsorg. Har du hållit dig frisk och är helt symptomfri? Har du kvar ditt vanliga barnvaktsjobb eller är på jakt efter ett nytt? Fundera då på om du kan tänka dig att göra något extra för föräldrarna som har det kämpigt just nu. Kanske gå ner lite i lön eller till och med sitt lite barnvakt helt gratis. Vissa familjer kanske behöver mycket mer hjälp än förut och en sådan gest kan vara ovärderlig för tillfället. Kom ihåg att följa alla Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner.

Håll kontakten med barnen du brukar passa

Får du inte träffa barnen som du brukar passa? Håll kontakten ändå! Det här är en svår tid även för barn. Deras vanliga rutiner kanske har ändrats helt och hela coronasituationen kan kännas otäck och förvirrande. Ring med videosamtal och hitta på något roligt ni kan göra “tillsammans” genom skärmen. Föreslå att ni kan bli brevvänner och skicka brev till varandra eller ge dem ett pysseluppdrag som de ska fota och skicka till dig när det är klart. Om du passar ett äldre barn som håller på med TikTok kan du komma på en egen dans som du skickar så kan barnet få härma koordinationen och göra en egen. Försök helt enkelt att hålla kontakten så att ni inte tappar bort varandra. Om inte annat är mysigt för barnet att få tänka på något annat.

Att vara fast hemma kan vara svårt att vänja sig vid och kan få vissa personer att må väldigt dåligt. Men det finns också helt nya möjligheter att göra saker som man annars inte har tid för. Genom att hjälpa andra så hjälper vi varandra att ta oss igenom den här tiden. Tillsammans är vi starka!. Vi rekommenderar att du alltid följer de aktuella rekommendationerna från myndigheterna och tänker på din och andras hälsa.