Lämna dina barn med en barnvakt för första gången

Lämna dina barn med en barnvakt för första gången

Av Babysits, 5 min lästid

Dela:

Att lämna barnen till en barnvakt eller barnflicka för första gången kan få vilken förälder som helst att känna sig nervös. Plötsligt ska du lämna över ansvaret och kontrollen till någon utomstående. Ta del av våra tips för att göra hela situationen enklare både för dig och barnen!

Hitta en barnvakt som du litar på och lär känna hen

När du använder Babysits, se till att välja ut och ta kontakt med profiler som är fullständiga och som har en tydlig profilbild. Vad har de för referenser? Hur mycket erfarenhet har dem? Tror du att de skulle passa bra in i er familj och med era familjevärderingar? Utförliga profiler är myckt mer trovärdiga. Var heller inte rädd för att ställa för mycket frågor till den potentiella barnvakten. Om barnvakten är seriös med jobbet så kommer hen vilja svara på alla dina frågor utan att bli irriterad. Efter den första kontakten genom Babysits meddelandetjänst kan du boka ett telefonsamtal eller ett möte på en offentlig plats. Genom ett riktigt samtal kommer du få en större förståelse för vad barnvakten är för person och om hen är den perfekta matchen för din familj.

Förbered barnen i god tid

Berätta för barnen så tidigt som möjligt när du har anställt en barnvakt. Det är inte alltid man tänker på det, men barn behöver också tid för att smälta och förbereda sig! Kanske bör du ordna ett möte med barnvakten tillsammans med barnen innan det första barnpassningstillfället. Om barnen känner till barnvakten från inann kommer de att känna sig mer bekväma när det är dags för barnvaktens första dag. Uppmuntra barnen att bli exalterade inför att ha barnvakt och fokusera på att prata om hur roligt de kommer att ha!

Be barnvakten att komma lite tidigare

Fråga barnvakten om hen kan komma 1-2 timmar innan barnpassningen börjar. Det kommer att hjälpa dina barn att känna sig mer bekväma med sin nya barnvakt. Uppmuntra den nya barnvakten att interagera med barnen medan du fortfarande är hemma. Kom dock ihåg att det tar ett tag att bygga relationer så försök inte tvinga fram något i början! Om barnvakten och barnen är mitt uppe i en rolig aktivitet kommer det vara enklare för dig att lämna hemmet.

Förbered kontakter för nödsituationer

Även om olyckor och nödsituationer är ovanliga så är det ändå viktigt att alla barnvakter är föberedda och vet hur de ska hantera sådana sitationer om det skulle hända. Diskutera med barnvakten vad de ska göra om en nödsituation uppstår. Skriv ner en lista på telefonnummer att använda vid olika nödsituationer och förklara för barnvakten i vilka situationer som de bör användas. Nummer som är bra att ha med är olika nödnummer (till exempel 112 och 1177), ditt eget telefonnummer samt dina föräldrars.

Ge barnvakten informationen hen behöver

Olika familjer har olika regler hemma. Glöm inte bort att tydligt förklara hur dessa ser ut hemma hos er och ifall det finns särskilda instruktioner som er barnvakt behöver ha koll på. Det kan vara bra att göra upp om användning av olika saker hemma så att barnvakten vet exakt vad de har tillåtelse att använda och inte. Se även till att visa barnvakten var de kan hitta allt nödvändigt som de behöver till att ta hand om barnen (till exempel blöjor, nappar etc.). Glöm inte heller att gå igenom dina barns rutiner, deras favoritleksaker och allt som behövs i mat- och dryckesväg.

Se också till att göra dina gränser och förväntingar tydliga för både barnvakten och dina barn. Barnen bör förstå att reglerna inte ändras bara för att du inte är hemma.

Smyg inte iväg

Se till att säga hejdå till dina barn när du lämnar hemmet. Gör man inte det kan barnen börja oroa sig och tro att något är fel. När du säger hejdå, le och ge varje barn en kram. Håll dig lugn och förklara att du kommer tillbaka senare.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att förberedelse är den bästa lösningen för att du, ditt barn och barnvakten ska få en så bra och trygg lämning som möjligt. Kommunikation är A och B så se till att du verkligen får allt sagt som du vill, och uppmuntra barnvakten att fråga dig om alla eventuella oklarheter. Var öppen och ärlig redan från början. Det viktigaste är att ni förstår varandra och känner tillit till varandra. Lycka till!