Olika typer av barnpassning - vad passar er bäst?

Olika typer av barnpassning - vad passar er bäst?

Av Babysits, 5 min lästid

Dela:

Som förälder är det inte ovanligt att ibland behöva lite hjälp i vardagen för att få ihop livspusslet. Barnomsorg av olika former är inte bara en avlastning för föräldrar, det är även nyttigt för barn att få umgås och skapa minnen tillsammans med andra vuxna. Så vilka alternativ, eller kanske framförallt komplement, finns det då till förskolan? Vi ska här ta upp några av de vanligaste typerna av barntillsyn och gå igenom deras egenskaper, så att du kan komma underfund med vilken lösning som passar bäst för er familj.

Barnvakt

Barnvakter kan anlitas både för tillfälliga uppdrag och för mer långsiktiga lösningar. En barnvakt hjälper ofta till med barnpassning på eftermiddagar/kvällar samt vissa helgdagar då föräldrarna behöver hjälp. Oftast är deras schema ganska så flexibelt och kan anpassas efter behov och tillgänglighet. Barnvakten och familjen kommer tillsammans överens om arbetstimmarna - dels för ett regelbundet schema, men även vid sporadisk hjälp.

Att anlita en barnvakt passar bra om du vill kunna vara flexibel. Kanske vet du inte exakt hur ofta och när du kommer behöva hjälp. Det passar även bra om du endast behöver hjälp vid ett eller några enstaka tillfället.

Nanny/barnflicka

Till skillnad från en barnvakt så brukar man definiera en nanny eller barnflicka som någon som är anlitad för att ta hand om barn på ett regelbundet schema, ofta ett flertal gånger i veckan. En nanny utför ofta även enklare hushållssysslor såsom att laga mat till barnen, hålla städat på deras rum och liknande. Ofta handlar nannyns arbete om att hämta och lämna barnen på förskola/skola, ta hand om dem på eftermiddagen och helgdagar då föräldrarna måste iväg. Om barnen är små kan det även handla tillsyn under dagarna. Det kan också hända att barnflickor följer med familjen på resor för att hjälpa till med barnen även på semstern.

En nanny passar bra för dig som vet att du behöver ganska så mycket regelbunden hjälp i veckorna. Du kan skapa ett vecko- eller månadsschema som både ni och barnflickan kan binda er till under en lång period. Du tycker att det är viktigt att personen du anlitar kan lova att den kommer att stanna hos er under en lång tid.

Au pair

Vill du ha någon från en annat land som kan ge dina barn en inblick till en ny kultur eller ett nytt språk? En au pair är en ung person från ett annat land som bor i familjens hem och hjälper till med barntillsyn samt enklare hushållsarbete. Syftet bör vara att au pairen får internationella erfarenheter och kan öva svenska språket och kulturen.

Om du vill anlita en au pair från ett annat land så finns det en del krav som du behöver följa. Bland annat ska au pairen vara mellan 18-30 år, får endast arbeta 25 timmar i veckan och ska erbjudas mat och logi från dig. Hos Migrationsverket kan du kan läsa mer om kraven för att anställa en au pair från ett annat land.

Föräldrar-hjälper-föräldrar

Föräldrar-hjälper-föräldrar är, precis som namnet avslöjar, föräldrar som har egna barn och även hjälper till att passa andras. Det handlar alltså inte om en certifierad dagbarnvårdare, utan en mamma eller pappa som jobbar, heltid eller deltid, med att ta hand om barn. Ofta är det en förälder som är hemma med sina egna barn och samtidigt väljer att ta emot fler, som ett komplement till förskola eller skola.

Med en förälder-hjälper-förälder kan du försäkra dig om att person som ska passa dina barn är van vid att ta hand om barn. Barnen får dessutom umgås och leka tillsammans med andra barn vilket är bra för barns utveckling och deras sociala förmågor.

Extramormor/Extrafarmor

Kanske känner du att du vill ha en barnvakt som har lite livserfarenhet och har haft egna småbarn. En extramormor, extrafarmor, extramorfar eller extrafarfar, är en barnpassare som är lite äldre och har erfarenhet av egna barn och barnbarn. Liknande föräldrar-hjälper-föräldrar, har alltså en extramormor även egna barn, men i det här fallet är de förmodligen utflugna och har kanske barn själva.

En extramormor är inte bara en trygg barnvakt, utan kan även vara ett bra extrastöd till exempel till en nybliven mamma eller pappa. Ofta fungerar en extramormor lite som en nanny, och passar därför bra för er som behöver avlastning efter ett regelbundet vecko-schema.

Dagmamma/dagpappa eller dagbarnvårdare

Kärt barn har många namn. Det officiella namnet privat dagbarnvårdare brukar lite mer informellt kallas för dagmamma eller dagpappa. Dessa dagmammor och dagpappor driver pedagogisk omsorg, vilket innebär att de tar emot en liten barngrupp i sitt hem (eller en annan särkild lokal). Förutom denna skillnaden så fungerar pedagogisk omsorg liknande förskola och fritidshem och har målet att stimulera barn i 1-12 års ålderns utveckling och förbereda dem inför framtida lärande i skolan. En pedagogisk omsorg är inte bundna att följa förskolan och fritidshemmets läroplan, men den ska vara vägledande.

En certifierad dagmamma är ofta ett alternativ till förskola och/eller fritidshem för föräldrar som kanske vill ha lite mindre barngrupper och en mer familjär känsla. På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om pedagogisk omsorg och vad som gäller just nu.

Det finns många alternativ att välja på när det kommer till barnomsorg. Vi hoppas att du med denna artikeln har fått en tydligare bild av vad dessa alternativ innebär, så att du kan välja det som passar bäst för dig och ditt barn. Lycka till!