Förbered dig inför ditt första barnvaktsjobb

Förbered dig inför ditt första barnvaktsjobb

Av Babysits, 5 min lästid

Dela:

Ska du jobba som barnvakt för första gången? Är du nervös för hur det ska gå? Oroa dig inte! Ta del av våra tips på hur du kan vara så förberedd som möjligt inför ditt första barnvaktsjobb.

Lär dig av din egen barndom

Kan du komma ihåg hur det var att ha barnvakt när du var liten? Vad var en bra barnvakt och vad var en lite sämre? Var din barnvakt närvarande? Tålmodig? Omtänksam? Lär dig av dina erfarenheter och var den barnvakten som du själv hade velat ha som barn. Reflektera över vilka kvaliteter som skulle vara lämpliga att ha när man ska passa barn. Kom ihåg att lämpliga kvaliteter kan variera beroende på barnets ålder.

Var organiserad och skapa ett schema

Skapa ett schema som du håller noga koll på. Detta kommer hjälpa dig att att hålla dig professionell och det kommer även att minimera risken att göra familjen besviken. Se till att fråga om exakta tider som familjen förväntar dig att jobba när ni planerar ditt schema. Se alltid till att du inte går med på att jobba när du egentligen inte kan. Ett tips är att använda Babysits för att planera möten. Då hjälper vi dig att hålla dig organiserad genom att skicka påminnelser.

Klä dig praktiskt

Om du känner dig bekvämt klädd kommer du att vara mer avslappnad och självsäker. När du ska välja kläder är det bra att tänka på att du förmodligen kommer att behöva springa runt, sitta på marken och mata barn. Var beredd på att dina kläder kommer att bli smutsiga och skippa de där klackarna eller den där kostymen. Välj hellre ett par jeans, en t-shirt och ett par sneakers. Se till att dina kläder är rena och presentabla, och inte är opassande för barn att se.

Lyssna på reglerna och instruktionerna

Som en ny barnvakt kommer du att märka att alla familjer är olika och har olika regler, förväntningar och instruktioner. Se till att du frågar föräldrarna om vilka regler som gäller hemma hos dem och ifall det är några särskilda instruktioner du bör känna till. Det är bättre att fråga för många frågor än för för få eftersom att det är viktigt för dig att veta vad som är okej och inte. Till exempel bör du veta vad du förväntas göra om telefonen ringer eller om någon knackar på dörren.

Om du ska passa en bebis så är det viktigt att du ber föräldrarna att ge dig särskilda instruktioner för hur du ska ta hand om bebisen. Du bör till exempel veta var alla bebisens saker är, så som blöjor, nappar och så vidare. Du borde också se till att göra upp med föräldrarna om användningen av olika saker i huset. Om du passar barnen i föräldrarnas hus kan du inte bara anta att du kan använda alla deras faciliteter hur som helst (till exempel kylen, TV:n, telefonen mm.). Gör därför alltid upp med föräldrarna i förhand om vad du kan använda och inte för att försäkra en positiv och problemfri upplevelse.

Ha koll på eventuella nödsituationer

Även om nödsituationer oftast är ovanliga är det extremt viktigt att vara förberedd om det skulle hända. Diskutera med föräldrarna vad du ska göra om en nödsituation uppstår. Se till att du har alla nödnummer, kontaktuppgifter till föräldrarna och all den information som du behöver om en olycka skulle vara framme. Se även till att ni diskuterar eventuella allergier eller sjukdomar som barnet har. Om du förväntas ge medicin till ett barn är det högst viktigt att du skriver ner de exakta doserna. Var alltid förberedd och förvänta dig det oväntade.

Ät hälsosamt och drick ordentligt

Äta hälsosam mat och dricka ordentligt med vatten gör att du känner dig mer positiv och fylld av energi. Ät en näringsrik måltid innan du ska sitta barnvakt så att du är fullladdad med energi. Hoppa över måltider och äta ohälsosamt kan leda till att du blir utmattad och kraschar. Kom ihåg att föräldrarna betalar dig för att ta hand om deras barn, inte för att du ska vila på soffan. Genom att ha mer energi kommer du att kunna fokusera bättre och springa runt med barnen. Barnen (och föräldrarna) kommer att tacka dig för det! Glöm inte heller att dricka ordentligt med vatten när du ska sitta barnvakt så att du inte får huvudvärk, blir trött eller yr.

Glöm inte att packa det nödvändiga

Packa ner alla de nödvändigheter som du kan tänka dig behöva under barnvaktsjobbet. Ta till exempel med dig ett hälsosamt snack till dig själv, pysselmaterial till barnen och kanske en bok att läsa när barnen sover. Det är bättre att ha förberett sig lite för mycket än för lite.


Följ tipsen ovan och var cool! Barnen kommer att reagera bättre om du håller dig lugn och samlad, vilket vill leda till mindre stress och en bättre relation med barnen. Du har större chans att bli anlitad igen om du kan hålla dig lugn och cool.