Skillnaden mellan klimat och väder

Skillnaden mellan klimat och väder

Av Babysits
4 min lästid

Babysits bryr sig om klimatet. Vi hjälper dig att förklara skillnaden mellan klimat och väder för dina barn med denna roliga pyssel. Följ instruktionerna nedan!

Vad kommer du och din familj att lära er?

Det är inte lätt att förstå skillnaden mellan klimat och väder. Att förklara skillnaden för barn är ännu svårare. I den här artikeln har vi förenklat båda begreppen så att det blir lättare för dig och dina barn att förstå. Längst ner i artikeln har vi även instruktioner för ett roligt pyssel som du kan göra tillsammans med dina barn eller en bra aktivitet för dem att göra tillsammans med sin barnvakt!

Vad är skillnaden mellan klimat och väder?

Det är många som talar man om väder och klimat som om det vore samma sak, men det är det inte. Läs vidare för att förstå skillnaden.

Vädret avgörs av atmosfärens kortsiktiga förhållanden, det vill säga den temperatur, fuktighet, regnfall och vind som vi upplever under minuter till veckor. I våra dagliga samtal brukar vi hänvisa till vädret, till exempel “det ska vara soligt imorgon”.

Klimatet, däremot, är den genomsnittliga väderförhållandena och variabilitet, för till exempel temperatur, regnfall, vind, osv. Klimatet avser vädrets långsiktiga förhållanden under minst 30 år. Tack vare dessa långsiktiga analyserna kan vi skilja mellan olika klimattyper: tropiska, arida, varmtempererade, kalltempererade och polarklimat.

När man talar om klimatförändringar tar man däför hänsyn till register och data som samlats in under många år.

What is the weather

Climate has been studied in depth since ancient times, because the more extensive our knowledge about it is, the better we can understand the weather and the more accurately we can predict it. Being able to predict the weather has always been very important to humans, and still is to this day.

Skapa en väderklocka

Material:

  • Printa mallen (klicka här och här)
  • Sax
  • Klister
  • Papper
  • Tuschpennor
  • Snöre (om ni vill hänga upp den)

väder eller klimat pyssel

Steg 1

Printa ut mallen och låt ditt barn färglägga!

Väder eller klimat pyssel

Steg 2
Klipp ut alla vädertyper, cirkeln och pilen med en sax!

Väder eller klimat

Steg 3
Klistra de olika vädertyperna i de olika cirkelsegment för att skapa din väderklocka.
Väder eller klimat

Steg 4
Dags att fästa klockhanden! Rulla upp en liten bit papper mycket tätt.

Väder eller klimat

Väder eller klimat

Steg 5
Gör ett litet hål i mitten av klockan och i pilen. Stoppa pappersbiten du rullade igenom båda hålen.

Väder eller klimat

Steg 6

Använd tråd för att hänga väderklockan på väggen om ni vill, annars var det klart! Förklara för ditt barn att de kan titta ut genom fönstret och flytta på klockhanden så att den pekar mot dagens väder!

Väder eller klimat

Har du lärt dig skillnaden mellan klimat och väder? Tyckte du om denna pyssel? Glöm inte att ta ett foto och tagga @babysitsse om du skapar din egna väderklocka! Ni hittar oss på både Facebook och Instagram!

Vill du lära dig mer om klimatförändringar? Testa dessa aktiviteter för barn om klimatet experiments. På Babysitsbloggen hittar du massor av aktivitetstips och pysselinspiration!

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis