Bedrägeri och scammers

Bedrägeri och scammers

Identitetsbedrägeri inträffar när någon gör olaglig användning av dina personuppgifter. Babysits frågar aldrig om dina personuppgifter. Om en okänd användare frågar om dina personuppgifter, rapportera det till oss omedelbart, eftersom det kan vara ett försök på bedrägeri.

Hur kan du förhindra bedrägerier som användare?

  1. Ge inte information om dig själv till andra användare som du inte känner väl eller litar på. Var försiktig med personuppgifter som passinformation, e-postadresser, telefonnummer, CV:s etc.
  2. Om du kontaktas av en organisation, bör du först ta reda på mer om organisationen. Om du inte kan hitta information om organisationen, bör du vara uppmärksam på eventuellt bedrägeri.
  3. Överför aldrig pengar till någon du aldrig har träffat och acceptera aldrig pengar från någon innan barnpassningstillfället. I sådana fall rör det sig nästan alltid om ett bedrägeri.
  4. Se upp för snyfthistorier. Det kan till exempel vara en story om en avliden partner. Bedragare kan ofta använda sig av dessa typer av historier för att försöka spela på dina känslor och övertyga dig att överföra pengar.
  5. Träffas alltid före den första bokningen. Se till att det inledande mötet är på en offentlig plats. Om du inte känner dig bekväm kan du enkelt lämna.
  6. Var uppmärksam när en användare ringer anonymt eller med ett utländskt telefonnummer. De flesta användare har ett lokalt telefonnummer.
  7. Överför inte pengar via betalningsappar som du inte känner till. Bedragare (scammers) använder ofta förfalskade betalningsappar som leder till en fejksida för att få reda på offrens bankinformation.
  8. Acceptera aldrig ett jobb från en person som du aldrig träffat. Riktiga familjer kommer att vilja träffa dig först och intervjua dig personligen innan de anställer dig.
  9. Betala aldrig för en bakgrundskontroll och använd inte en bakgrundskontrolltjänst som du inte känner till. Det kan vara bedragare som står bakom dessa tjänster och som själ dina pengar eller i värsta fall din personliga information.
  10. Lita på din magkänsla. Om något verkar för bra för att vara sant så är troligen det. Om du fortfarande tvivlar om personens äkthet, tveka då inte på att kontakta oss. Vi tittar gärna på användarens profil åt dig och ger dig råd.

Tror du att du har blivit offer för bedrägeri?

Om du tror att du är utsatt för bedrägeri, rapportera det till oss omedelbart så att vi kan blockera den aktuella personens konto för att förhindra fortsatt bedräglig aktivitet.

Gör en polisanmälan. Vi rekommenderar dig att alltid att polisanmäla när du misstänker att du blivit utsatt för identitetsbedrägeri.

Kundtjänst