Spread the love!

Spread the love!

Av Babysits
5 min lästid

Hur visar du kärlek till andra? Är det med storslagna presenter, kärleksförklaringar i Instagram captions eller kanske något helt annat? Visst är det fantastiskt att ge kärlek och uppskattning till partners, vänner, familj och kollegor. Men det är minst lika viktigt att visa kärlek för sig själv. Alla behöver vi lite tid för reflektion så vi kan ladda om våra batterier.

En av de viktigaste uppgifterna föräldrar har är att lära sina barn självkärlek (alltså att älska sig själva) och visa kärlek för andra. Alla föräldrar vill väl att deras barn ska växa upp med ett bra självförtroende och förmågan att älska andra. Eftersom att föräldrar är barnens främsta förebilder är det viktigt att sätta ett gott exempel med hjälp av både ord och handlingar. Här är några hjälpsamma tips på hur du kan bli bättre på att älska dig själv, och på så sätt hjälpa dina barn att älska sig själva och andra.

Ta ditt eget mående på allvar

Att vara förälder kan ibland kännas minst sagt överväldigande. Det är lätt att du tappar bort sig själv och glömmer bort vem du var innan du fick barn. Du ser helt enkelt dig själv som förälder i första hand, och som en individ i andra. Många föräldrar kan till och med bli utbrända. Därför är det viktigt att även du som förälder ser till att du får egentid då och då, och gör någonting bara för dig själv, som du mår bra av. Barn mår bra av att ha glada föräldrar som orkar med vardagen! Om du inte har nära eller kära som kan ta hand om barnen kan du använda Babysits för att hitta en barnvakt. Se sedan till att hitta på något roligt, som du mår bra av. Det kan till exempel vara:

  • Middagsdejt med vänner, familj eller en partner
  • Gå ut på en promenad eller springrunda för att frigöra endorfiner och släppa på stressen
  • Ta en kaffe med en vän för att ladda batterierna
  • Ordna ett hemma-spa i badrummet med avslappnande musik och en härlig ansiktsmask

Bli en del av ett community

“Ensam är stark” är ett gammalt förlegat uttryck som det kanske är dags att skrota. För är vi inte egentligen starkast när vi är tillsammans? Försök att se till att du och din familj blir en del av communityn runt om er där ni bor. Börja hälsa på dina grannarna och börja delta i lokala event. Se efter om det finns några frivilliga volontärarbeten som ni kan hjälpa till med. Genom att skapa relationer med människorna som bor i ditt område kommer du att känna dig tryggare och mer hemma. Du lär även dina barn att det är viktigt med vänner och att upprätthålla och ta hand om nära relationer.

Var snäll mot dig själv

Det är okej att misslyckas ibland! Särskilt som förälder är det lätt att känna sig otillräcklig om ens barn är ledsen eller upplever svårigheter på olika plan. Det är då viktigt att komma ihåg att vi alla är mänskliga och vi kommer att göra fel ibland i vissa situationer. I sådana stunder har du två val, antingen gräver du ner dig själv i misslyckandet eller så väljer du att förlåta dig själv och stryka ett streck över händelsen. Försök att övertyga dig själv om att allt kommer att lösa sig och påminn dig själv om varför du är den bästa föräldern till ditt barn. Alla tvivlar på sig själva ibland, försök därför att inte jämföra dig med andra föräldrar utan kom ihåg att du är på din egna unika resa tillsammans med dina barn. Om du har svårt att komma ur dåliga tankebanor kan du försöka ändra på hur du talar till dig själv i dina tankar. Använd en snäll röst och var förlåtande, försök tänka att du ska prata till dig själv på samma sätt som du skulle prata till din bästa vän. Genom att styra dina tankar på det viset kan du faktiskt ändra på ditt humör och lugna din stress. Kom även ihåg att barn är mer medvetna än man kan tro, och om du är negativ mot dig själv så finns det en risk att dina barn snappar upp detta och gör likadant mot sig själva.

Ge till andra

Oavsett hur härligt det är att få saker, så är det bevisat att vi mår ännu bättre av att ge till andra. Att göra någon annan glad skapar positiva känslor och får oss att känna oss givmilda och värdefulla. Genom att vara generös både inom och utanför familjen lär du dina barn vikten av ge till andra. Gör det till en familjeaktivitet att samla ihop eller köpa saker att skänka till välgörenhet. Ibland finns det till exempel lokala hundhem och katthem som ni kan ge till. Men det kan också vara så enkelt som att ge sitt syskon en kram eller göra Alla hjärtans dag-kort att ge till barnvakten eller förskolepedagogerna. Oftast är det de små, personliga gåvorna som betyder mest.

Kärlek


Som förälder är det viktigt att ta hand om sig själv. Det kan vara så enkelt som att ta en kvällspromenad för lite egentid, eller att krama din barnvakt och tacka för att hen så fint tar hand om dina barn. Kom ihåg hur viktigt det är med självkärlek, även som förälder. Det är du som kan lära dina barn få dem att växa till självsäkra och starka individer.

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis