Tips för en klimatsmart jul

Tips för en klimatsmart jul

Av Babysits
5 min lästid

Bryr du dig om miljön? Tyvärr har julen ett stort klimatavtryck. Men oroa dig inte, läs våra tips om hur du kan fira en mer klimatsmart jul!

Miljövänliga jultips

Under julen köper vi massor av mat, presenter och dekorationer! Men tyvärr har julen en hög belastning på miljön. I år vill vi uppmuntra er att fira jul på ett mer miljövänligt sätt. Läs vidare för våra klimatsmarta jultips!

Julklappar

Julen är en magisk tid då tomten delar ut presenter till alla snälla barn! Dessa presenter är ofta inslagna i roligt och festligt omslagspapper som slängs och bidrar till ökat avfall. Överkonsumtion är också ett allvarligt problem. Det är viktigt att överväga var och hur vi skaffar presenter till våra nära och kära. Läs vidare för hållbarhetstips när det gäller julklappar!

julklappar

Köp dina julklappar

Försök att leta efter presenter som är långvariga och meningsfulla. Det är viktigt att tänka på hur och var saker produceras, och om de saker vi ger verkligen behövs eller inte. På second-hand butiker hittar du massor av unika julklappsideer. Ett annat bra tips är att stötta ditt närområde genom att köpa lokaltillverkade presenter.

presenter

Slå in dina julklappar

Det är kul att slå in presenter! Men ofta använder vi presentpapper en gång och sedan slänger vi det. Prova att slå in dina presenter på ett kreativt sätt med återvunna eller återanvändbara material. Man kan använda till exempel gamla tidningar eller återanvändbara lådor. Om du använder vanligt omslagspapper, se till att det är 100% återvinningsbart.

omslagspapper

Julmat

Mat och godis är julens höjdpunkt, förutom presenter förstås! Vi kan fortsätta att njuta av julmat, men göra det på ett mer miljövänligt sätt. I genomsnitt slänger vi 18% av maten vi köper. Detta matsvinn orsakar 8% av den globala uppvärmningen. Vissa matförpackningar (speciellt plastförpackningar) påverkar också miljön.

Julmat

Shoppinglista

Det första man kan göra för att minska svinnet är att noggrant planera inköpslistan. Köp bara det som behövs! Om du är osäker om maten kommer att räcka, köp lite extra som går att frysa in eller konservera på ett annat sätt.

Matrester

Släng inte dina matrester! Ät matresterna som de är eller förvandla resterna till en ny rätt. Var kreativ! Frys in maten om ni inte kommer att hinna äta upp alla rester innan det blir dåligt.

matrester

Köp närproducerat

Precis som med presenter, är det bättre att köpa mat som är närproducerat! Köp säsongens råvaror i ditt område. Stödja lokala småföretag. Till exempel om du inte föredrar att baka själv, stödja ditt lokala bageri istället för stora mataffärskedjor.

Minska kött

Testa några vegetariska eller veganska julrecept i år! Ibland är det kul att testa något nytt och bra att ändra på traditioner.

Julgranen

Att välja julgran är jättekul! Men vilken typ av gran ska man välja? Läs våra tips så att du kan fatta ett klimatsmart beslut.

Plastgran

Om din familj redan har en plastgran, se till att behålla den i minst 16 år. Tyvärr är många plastträd gjorda av PVC, vilket är svårt att återvinna på rätt sätt. Plastproduktion är väldigt skadligt för miljön. Kolla in andra alternativ innan du köper en plastgran.

plastgran

Äkta julgran

Föredrar du att ha en äkta julgran? En äkta gran genererar mindre koldioxid än en plastgran i kort sikt. En plastgran är bättre om du behåller den i minst 16 år!

Om du planerar att hugga ner din eget gran, se till att känna till reglerna, se till att du har tillstånd och att du inte stör några vilda djur. Om du tänker köpa en julgran på en marknad, se till att producenten säljer träd som är FSC-certifierade. Detta betyder att träden odlas ansvarsfullt. Dessutom är det viktigt att veta att granodlingar inte är miljövänliga små skogar, de är förgiftade (på grund av bekämpningsmedel) monokulturer som påverkar den biologiska mångfalden.

Det miljövänligaste alternativet är att köpa en julgran i en kruka som man kan plantera om efter jul! Tyvärr är det här oftast det dyraste alternativet.

äkta gran

Julpynt

Att vara miljövänlig under julen betyder inte att du måste vara en DIY-expert! Det första du kan göra är att återanvända dekorationer från tidigare år! De flesta glömmer bort hur många dekorationer de faktiskt redan har.

Second hand-butiker är också ett bra ställe att hitta vackert julpynt! Att köpa begagnat är bättre för miljön och du sparar dessutom lite pengar!

Du kan också använda dig av naturen! Använd till exempel grankvistar, kottar och frukt. Tryck in nejlikor i apelsiner för vackra dekorationer som dessutom doftar jättegott! Ett annat tips är att skära citroner och apelsiner i tunna skivor och torka de i ugnen, du kan göra fina girlanger med dessa!

julmiddag

julgirlander

Använd LED glödlampor för mysigt och mer miljövänligt julbelysning. LED-lampor använder upp till 80% mindre elektricitet.

jul ljus

Att vara miljövänlig den här julen behöver inte vara dyrt eller mer arbete, det handlar om att tänka på ett kreativt sätt, att göra medvetna beslut, och att skapa nya traditioner!


Söker du roliga julaktiviteter för din familj? Kolla in Babysits Bloggen för tips på pyssel, recept och aktiviteter med jultema.

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis