8 barnvaktsmisstag att undvika

8 barnvaktsmisstag att undvika

Av Babysits
4 min lästid

Att jobba som barnvakt är en bra övning för framtiden! Dels är det en bra förberedelse för att själv bli förälder, och dels är det perfekt att sätta på CV:t, särskilt om du pluggar till något barn- eller omsorgsrelaterat arbete. Att ta hand om barn är ett enormt ansvar och det finns många fallgropar att akta sig för. Men oroa dig inte, vi tänker gå igenom de vanligaste misstagen för att hjälpa dig med barnpassningen och få en lysande referens för framtiden.

Här är 8 misstag att undvika när du sitter barnvakt:

1. Komma försent till barnpassningen

Dyka upp en halvtimme sent till en bestämd barnpassning kan uppfattas som oproffsigt och slarvigt. Därför borde du alltid förbereda dig i förväg så att du kan vara säker på att ta du har tillräckligt med tid för att vara på plats i tid. Se till att du även har koll på vad ni ska göra och vad föräldrarna har för förväntningar på dig så att du kan förbereda dig på rätt sätt.

2. Överanvända mobilen

När du sitter barnvakt borde du inte sitta och messa på din telefon eller scrolla på sociala medier. Kom ihåg att du blir betald för att jobba, så spara dina privata konversationer till när du är ledig. Se istället till att utnyttja tiden tillsammans med barnet till att göra roliga saker, till exempel sysselsätt dem med roliga pyssel.

3. Posta på sociala medier

Du och barnen har testat ett nytt recept och du vill genast lägga upp en bild på Instagram. Men kom ihåg att du alltid måste be föräldrarna om lov innan du lägger upp bilder på deras barn eller hem online.

4. Jobba fast du är sjuk

Det kan kännas frusstrerande att behöva ställa in ett barnpassningstillfälle, men det är alltid bättre att inte jobba om du är sjuk. Det blir svårare att hantera ett energifullt barn om du inte känner dig på topp, och dessutom riskerar du att smitta barnen. Om du känner dig tillräckligt frisk för att sitta barnvakt, var noga med att vara försiktig runt barnen genom att tvätta händerna ofta och kasta noga papper som du har använt.

5. Använda ett olämpligt språk

Barn snappar upp mer än du tror och särskilt när det gäller ord och fraser dom inte borde använda. En barnvakt ska föregå med gott exempel som en av barnens förebilder och bör därför undvika att säga olämpliga saker eller svära.

6. Dricka alkohol

Kom ihåg att det är du som har ansvar för barnen under hela tiden du är barnvakt. Visst kan det kännas frestande att ta ett glas vin när barnen har somnat, men du jobbar fortfarande och det finns alltid en risk att barnen vaknar och då måste du finnas där och ta hand om dom. Om olyckan är framme kan det hända att du måste använda bilen och köra till sjukhuset, då kommer du att ångra det där glaset vin bittert.

7. Röka

Vi rekommenderar att du inte röker när du är barnvakt. Skippa ciggen helt när du är med barnen då det både ger dåligt inflytande och är dåligt för deras hälsa (och din!). Dessutom brukar de flesta föräldrarna vilja att deras barnvakt är rökfri. Sekundär rökning kan ge barnen andingsproblem, och för dom med astma kan det skapa tätare och mer allvarliga astmaanfall.

8. Rucka på föräldrarnas regler

Det är viktigt att du har koll på föräldrarnas regler innan du passar barnen. Du bör till exempel veta vilka aktiviteter som är lämpliga, vad dom får äta och vilka tv-program som är okej. Vissa föräldrar vill inte att barnen ska äta sötsaker på vardagar, och vissa har kanske särskilda regler för olika appar eller sociala medier. Det är såklart viktigt att du som barnvakt följer de reglerna som föräldrarna har etablerat för barnen. Lämna aldrig barnen själva då barn kan vara oberäkneliga och ibland gå emot regler som de vet gäller egentligen. Att vara barnvakt är ett jobb som kräver stort ansvar och full uppmärksamhet.

Barnvaktsmisstag


Var alltid professionell i din roll som barnvakt. Om du är det är chanserna större att föräldrar väljer att fortsätta boka dig för barnpassning, och i vissa fall kanske även rekommendera dig för familjevänner. Ifall du behöver mer hjälp för att förbereda dig inför ett barnvaktsjobb, läs vår artikel om hur du ska tänka inför din första jobbdag.