Förklara coronaviruset för barn

Förklara coronaviruset för barn

Av Babysits
5 min lästid

Hur kan man förklara någonting för sina barn som är utan vår kontroll? Vi på Babysits tror att det går att prata med barn om jobbiga saker, som till exempel coronaviruset, så länge man säger saker på rätt sätt. Äldre barn har förmodligen redan hört en hel om viruset i skolan eller förskolan. Kanske känner sig ditt barn oroligt eller bara har frågor. Då är det viktigt att vi vuxna kan finnas där och ge svar på frågorna på ett sätt som kan lugna och skapa förståelse utan att skrämma. Här är våra tips:

Ställ frågor!

Innan du börjar förklara coronaviruset och dess konsekvenser kan det vara bra att ta reda på vad, och hur mycket ditt barn redan vet eller har hört om. Falska nyheter kan florera både på sociala medier och bland personer ditt barn pratar med. Fråga vad de har hört, vad deras lärare eller pedagoger har sagt och om de har något särskilt som de undrar över. Kanske behöver du i det här läget förklara för dem var corona började spridas och vad det innebär när det kommer till främlingsfientlighet och rasism. Många människor från Asien har sedan viruset kom upplevt att folk stirrar på dem och att vissa tycker att spridningen är deras fel. Det är viktigt att förklara för barn varför det är fel att göra så, och att även förklara varför solidaritet nu är viktigare än någonsin. När du berättar om allt detta, se till att vara tydlig med att du alltid är öppen för att svara på deras frågor, oavsett hur små eller löjliga de kan kännas.

Förklara vad ett virus är

Vi vill inte skrämma barnen, men vi vill ändå få dem att förstå hur viktigt det är att vi alla är extra noga med hygienen och att vi minskar på våra sociala kontakter. För att begripa varför sådana saker är viktiga just nu behöver de förstå vad ett virus faktiskt är och hur det smittar och sprids. Förklaringarna som finns på nätet i form av artiklar och videoklipp är ofta långa, komplicerade och fulla av medicinska termer som kan vara svåra att förstå, särskilt för barn. Här är en enklare definition som du kan använda:

Ett virus är en väldigt, väldigt liten och osynlig organism som gillar att färdas mellan människor via luften. Vissa av dessa små organismer som vi kallar för virus är godartade och skadar inte människor, medan andra är elaka och gör folk sjuka. Coronaviruset är ett av de virus som kan göra människor sjuka. Ett stort problem med virus är att de kan färdas från din kropp till någon annans kropp utan att du märker någonting. Det är därför som vi behöver vara väldigt försiktiga och göra allt vi kan för att skydda oss själva och andra.

Källa: översatt från World Health Organisation (WHO)

Skapa trygghet

När du har berättat vad ett virus är för något och hur det kan skada människor, är det viktigt att försäkra dem om att de inte behöver vara rädda. Förklara att coronaviruset framförallt är farligt för äldre och sjuka. Detta kan också ge en ökad förståelse till varför de inte kan hälsa på farmor och farfar eller åka på lekland just nu.

Förklara åtgärderna

Många känner sig maktlösa och överväldigade över viruset och dess spridning, särkilt barn. Att följa de åtgärder som rekommenderas kan vara ett sätt att få känna att man har kontroll över situationen. Bestäm att ni tillsammans som en familj ska göra det som krävs: tvätta händer, hosta i armvecket, stanna hemma och så vidare. Det finns massor av saker man kan göra för att förhindra spridningen. Om ni behöver isolera er hemma, så förklara noga för ditt barn varför ni gör det och hur det kan hjälpa de små organismerna att spridas.

Visa alternativen

Oavsett hur läskig eller osäker situationen är så är det viktigt att hålla humöret uppe och vara positiv. Använd detta tillfälle till att visa barnen hur dagens teknik kan hjälpa oss att hålla kontakt med resten av världen. Ni kan ringa videosamtal med mormor, vara med på en barnyogalektion eller få läxhjälp via skärm.

Behåll vardagsrutinerna

Sist men inte minst så rekomenderar vi att ni håller er till en vardagsrutin, särskilt om ni måste hålla er isolerade hemma och inte får träffa andra. Gå upp samma tid som vanligt, klä på er riktiga kläder och starta dagen som ni brukar. Om du har skolbarn hemma så har ni säkert läxor att göra. Skapa en lugn arbetsplats med alla material som kan behövas. Var noga med att det här inte är semester från skolan utan en tid där ni behöver anpassa er till en ny skolmiljö hemma.


Överlag är det viktigt att hålla en balans mellan att informera dem om vad de behöver veta samtidigt som du ser till att de inte är rädda eller onödigt oroliga. Det är oroliga tider för oss alla, och vi får försöka se det här som en möjlighet att få lära oss nya rutiner, vara positiva och växa som en familj. Om du behöver mer inspiration på hur ni ska hantera den här tiden hemma, kolla in vår pysseltips och våra barnvänliga recept på våra communityteman.