Online läxhjälp

Online läxhjälp

Av Babysits, 4 min lästid

Många barn behöver stanna hemma från skolan av olika anledningar, men det betyder inte att deras lärande ska behöva lida. Om föräldrarna inte har tid eller möjlighet att hjälpa barnen med deras skolarbete kan de ta hjälp av en barnvakt! Barnvakten behöver inte ens komma hem till er, med dagens teknik är det enkelt att hjälpa till med läxor via videosamtal.

I dessa tider behöver vi hitta alternativa lösningar för det vardagliga livet. En stor förändring är att många barn och föräldrar behöver stanna hemma från skolan och jobbet och sköta allt plugg och jobb hemifrån. Med hjälp av en barnvakt som hjälper till med skoljobbet online blir det enklare att få era scheman att gå ihop.

Allt du behöver är:

  • En bra internetanslutning
  • Ett Skypeinlogg (eller inlogg via någon annan videosamtalsplattform som till exempel FaceTime, WhatsApp eller Facebook Messanger)
  • En skopa tålamod

För att få läxläsningen att fungera ordentligt online finns det en del saker att tänka på. Du behöver hålla dig fokuserad och se till att barnen gör det de ska. Här är våra bästa tips:

Online läxläsning

Före

Använd en dator det blir enklare att hålla en lektion om du har en stor ordentlig skärm framför dig samt ett tangentbord. Självklart är det möjligt att sköta kommunikationen via telefon eller surfplatta, men det kan bli krångligare. Hitta en bekväm plats att sitta på. Se även över ljussättningen. Tänk på din hållning under samtalet. Din rygg och nacke kommer att tacka dig efteråt. Se representabel ut, även om du bara sitter hemma. Be att få en kopia på läxan eller uppgiften så att du kan förbereda dig väl i förväg. Skriv ned alla steg som du tänker gå igenom, samt eventuella teorier och källor som du vill hänvisa till.

Under

Läs uppgiften högt för din elev. Ni får då en chans att reda ut eventuella frågor eller oklarheter. Diskutera hur uppgiften ska lösas. Gå tillsammans igenom alla de steg som behövs för att lösa uppgiften. Ställ frågor och lyssna på hur eleven tänker kring uppgiften och hur den ska lösas. Om din elev har särskilt svårt med en viss uppgift, till exempel en specifik formel, skapa en video-tutorial som hen kan gå tillbaka till och titta på flera gånger.

Efter

Be din elev att förklara hur hen löste uppgiften alternativt skicka en bild på lösningen och eventuella anteckningar. Om ni har arbetat med glosor eller något annat som eleven behöver kunna utantill, upprepa allting tillsammans en sista gång. Belöna er båda för att ni klarade det! Särskilt i dessa tider är det viktigt att vi håller oss positiva och är snälla mot oss själva.

Du kan också underhålla barnen med annat på distans, till exempel genom att göra DIY’s eller pyssel via video-tutorials eller videosamtal. Gör pyssel som endast kräver enkla material som redan finns hemma.


Är det svårt? Ja, särskilt med yngre barn kan det vara svårt att hålla dem fokuserade på skärmen och sin uppgift. Äldre barn och tonåringar är mer vana vid att sköta sitt skolarbete på datorn.

Är det viktigt? Ja, och det kan hjälpa. Så om du är en barnvakt som inte kan lämna hemmet på grund av smittrisken, så kan du alltid erbjuda din hjälp via distans till familjer som jobbar hemifrån och behöver extra assistans. Registrera dig som barnvakt på Babysits, och specificera på din profil att du gärna hjälper till med läxläsning online för de som behöver.

Lycka till!