Jobba hemifrån med barn

Jobba hemifrån med barn

Av Babysits
5 min lästid

Har du någonsin försökt att jobba hemifrån med barn? Om du har möjlighet att ibland skippa kontoret och jobba hemifrån kan det kännas lockande, samtidigt som det även kan vara distraherande om du har barn hemma. Här ger vi våra bästa tips på hur du kan hålla dig produktiv i hemmakontoret.

Hur lyckas man egentligen med att presentera på jobbet samtidigt som man tar hand om och underhåller sina barn. Plötsligt dubbleras ens arbetsuppgifter och ansvar och på något sätt behöver du kunna balansera ditt jobb med din föräldraroll. Visst kan det kännas lockande, och ibland även helt (livs)nödvändigt, att rucka på de vanliga rutinerna, släppa alla typer av skärmbegränsningar och bara låta barnen sitta framför TV:n eller iPaden. Men för en långsiktig lösning kanske det inte är det bästa att göra. Ett bättre alternativ är att hitta en barnvakt som kan hjälpa dig när du behöver fokusera på annat.

Men om du inte har möjlighet att anställa en barnvakt har vi samlat ett par tips på hur du kan hålla barnen sysselsatta medan du jobbar hemifrån.

Skapa och håll ett schema

Många barn har svårt att fokusera, de blir enkelt distraherade av annat samtidigt som snabbt kan bli uttråkade. Detta gör att det blir svårt att hålla dem sysselsatta och underhållna en hel arbetsdag. Ett effektivt sätt att se till att er dag hålls väl planerad och strukturerad är att skapa ett schema! Genom att ha ett enkelt och översiktligt schema kan barnen hålla koll på vilka uppgifter de behöver få klart under dagen, och du kan planera när du ska få ditt jobb gjort. Ett ordentligt schema hjälper er även med de vardagliga rutinerna som att äta och sova även på dagar då det inte är skola.

Försök även att vara kreativ i de olika aktiviteterna som barnen har på sitt schema under dagen. Du kan till och med ge dem olika alternativ att välja på, så att de kan hjälpa till i planeringen. Ifall de tröttnar på en viss uppgift kan de byta till något annat som de ändå behöver göra. Nedan hittar du idéer på olika aktiviteter som du kan hålla dina barn sysselsatta och underhållna.

DIY-pysselprojekt

Det finns massor av olika DIY’s och pysselprojekt som är tillräckligt enkla för att barn ska kunna göra helt själva eller med lite hjälp och instruktioner! På vår DIY-sida hittar du massor av olika pyssel för barn. Några generella tips för när barnen ska pyssla medan du jobbar hemifrån:

  • Försök att välja pyssel som är enkla att göra utan hjälp från vuxen samt som inte inkluderar användande av material eller verktyg som kan vara farliga för barn (till exempel vassa föremål). Här får du givetvis ta in din barns ålder i beräkningen. Om det behövs kan du alltid förbereda lite svårare moment i förväg, till exempel klippa ut figurer eller liknande.
  • Om du vill hålla barnen sysselsatta lite längre så kan du ställa upp olika pysselstationer! Förbered material för flera olika DIY’s och pysselprojekt så att barnen enkelt kan starta med nya pyssel utan att du behöver komma och hjälpa till varje gång.

Även om barnen kan pyssla själva, kom ihåg att verkligen titta på de saker som de skapar och visa uppskattning och ge beröm. Att få visa upp sitt arbete kan vara en stor del i själva pysslandet.

Skattjakt

En annan aktivitet som håller barnen underhållna under en längre tid är en skattjakt runt hemmet! En skattjakt kan ta lite längre tid för dig att förbereda, men det är ofta otroligt uppskattat av barnen. Det behöver inte vara så mycket svårare än att du skriver ner några ledtrådar på lappar och gömmer på olika ställen i hemmet. Vill du kan du göra det mer avancerat att skapa en hel story om hur barnen är pirater som ska ut på äventyr och hitta en nedgömd skatt på en öde ö, eller att dem är spioner med ett hemligt uppdrag! Bara fantasin sätter gränser här.

Låt barnen leta efter skatten själva, men säg att de kan komma till dig om de behöver en ledtråd för att komma vidare. Du kan i förväg bestämma hur många ledtrådar de har att använda.

Virtuell barnvakt/läxläsare

Om du har ett viktigt telefonmöte, behöver göra en presentation eller av någon annan anledning behöver vara helt ostörd under en tid, kan en virtuell barnvakt eller läxläsare vara till hjälp.

I sådana fall kan barnvakten hålla dina barn underhållna via Skype eller någon annan typ av videosamtal medan du jobbar eller gör något annat viktigt som du behöver fokusera på. Det finns massor av saker som barnvakten kan göra tillsammans med barnen, allt från att göra DIY’s tillsammans, rita, spela spel och sjunga till att läsa läxor eller skriva en berättelse tillsammans. På så sätt känner sig barnen inte ensamma eller uttråkade bara för att du behöver göra något viktigt hemma och inte har tid att sitta ner och leka.

Det kan också vara så att barnen behöver hjälp med läxor eller skolarbete som du inte känner att du kan hjälpa till med på bästa sätt. En erfaren läxhjälpare kan då hjälpa ditt barn och lära dem inom olika skolämnen.

På vår plattform finns massor av barnvakter som gärna hjälper föräldrar både på plats och på distans!