Åk på en virtuell  jorden runt virtuellt med familjen

Åk på en virtuell jorden runt virtuellt med familjen

Av Babysits
5 min lästid

Många familjer drömmer om att resa tillsammans och besöka de mest fantastiska platserna. Familjer som The Bucket List Family har miljoner följare Instagram och Youtube som virtuellt följer dem på deras resor världen över. Men att resa runt jorden med familjen förblir en dröm för många, särskilt inte under dessa tider när det inte är möjligt att hoppa på ett plan hur som helst. Som tur är året 2020 och teknologin kan hjälpa våra drömmar att slå in!

Vi har samlat verktyg och idéer på hur det är möjligt att resa jorden runt helt digitalt, och se alla de vackra och otroliga platser som inte går att besöka just nu. Du kan besöka vilka destinationer du vill, här har vi använt några av vårat teams favoritplatser som exempel.

Upptäck nya platser med Google Maps

Google Maps-skärmdump på Sagrada Familia i Barcelona

Sagrada Familia i Barcelona, Spanien, skärmdump från Google Maps, se den här.

Med Google Maps satellitkarta och Street View kan du promenera runt i princip var som helst i världen. Du kan du till och med få se städer och turistattraktioner ur perspektiv som annars bara hade varit möjliga genom en dyr helikoptertur. För att få det här 3D-perspektivet behöver du bara ändra några enkla inställningar inne i Google Maps:
Ställ om mellan “Karta”- och “Satellit”-vy längst ner i fönstrets vänstra hörn. För att se detaljer av byggnaderna och monumenten använder vi oss av satellitvyn.
Nu behöver du aktivera globvy genom att klicka på den lilla globikonen nere i fönstrets högra hörn. När globvyn är aktiverad kan du switcha mellan 2D och 3D för att antingen se platsen rakt uppifrån eller rakt framifrån och från sidan.
Om du håller musen över 3D-knappen kan du se vilka snabbkommandon du ska använda på ditt tangentbord för att justera vyn.
När du har koll på alla knappar kan du leka runt precis som du vill! Zooma in, zooma ut, ställ dig precis framför ett monument, flyg över det eller se det från vilket perspektiv du vill!

Google Maps-skärmdump på Cristo Redentor i Rio de Janeiro

Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brasilien, skärmdump från Google Maps, ta en närmare titt här.

Se videoklipp av dina drömdestinationer på Youtube

Även om restriktionerna för att resa på grund av coronaviruset är nytt, så är teknologin att digitalt besöka kända platser i världen det inte. På plattformar som Youtube kan du hitta hundra- och tusentals videor på platser som du vill besöka. Det är fantastiskt att se vad duktiga och kreativa människor har skapat de senaste åren. Här är några tips på saker att söka efter (prova att söka både på svenska och engelska):

  • Helikoptertur över (Helicopter ride over) … (stad, attraktion, plats etc.)
  • Fakta om (Interesting facts about) ... (stad, byggnad, land etc.)
  • Världens största (World’s tallest) ... (byggnader, statyer, broar etc.)

Youtubefilmer är ett perfekt verktyg för att kombinera otroliga klipp och vyer av dina favoritplatser med informativa videos som lär dig om kulturen, landet eller attraktionen som du besöker.

Se dina favoritställen live via webbkameror

Har du nånsin stått framför Mona Lisa i Louvren eller någon annan känd attraktion som ser fantastisk ut på bild men som i verkligheten är fullproppad med folk så att det knappt går att se något alls? När du väl ska se någonting som du drömt om länge kan det vara en stor besvikelse när du inser att du behöver trängas med ett gäng andra turister.

På grund av coronaviruset står nu många turistattraktioner runt om i världen tomma på folk. Ta tillfället i akt och gör ett besök, digitalt såklart! Det finns massor av olika hemsidor som sänder live från olika kända platser med hjälp av webbkameror. Titta till exempel in den här skärmdumpen från en live-webbkamera vid den annars så turistpackade Trevifontänen i Rom.

Webbkamera från Trevifontänen i Rom

Live-webbkamera från Trevifontänen i Rom, Italien, skärmdump från Skyline Webcams, kolla live här.

Sitt och dröm dig bort i det ljusblå fontänvattnet… Passa även på att besöka kinesiska muren, som i vanliga fall svämmar över av turister:

Kinesiska muren live, Huanghuacheng

Live-webbkamera över kinesiska muren i Huanghuacheng, Kina, skärmdump från Webcam Galore, titta live här.

Prova landets egna kök

Många backpackers och globetrotters hävdar att de upptäcker ett nytt land via dess matkultur. “Smakade du insekter?” är en vanlig fråga att ställa till en resenär nyligen hemkommen från Thailand. Så, för att connecta med ett annat land och dess kultur, testa att laga deras mat. Följ ett thai curry-recept steg-för-steg eller gör en äkta italiensk pizzadeg från grunden. Inte bara kommer ditt hem fyllas med den godaste lukten, du kommer även att lära dig en helt annan matkonst och på så vis komma närmare landets kultur. Hitta några barnvänliga recept här, och ändra på kryddor och ingredienser för att göra dem internationella.

Barnvänliga recept

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis