Filmer som hjälper barn med viktiga ämnen

Filmer som hjälper barn med viktiga ämnen

Av Babysits
14 min lästid

Vi frågade föräldrar på vår Instagram om de kunde berätta för oss vilka problem de har stött på i sitt föräldraskap. Baserat på svaren vi fick skrev vi sedan en artikel om hur film kan användas som ett verktyg för att stärka värdefulla karaktärsdrag hos barn. Tystnad, tagning!

Klicka dig vidare till specifika delar av artikeln, eller fortsätt nedåt för att läsa hela.

Stärka barns självkänsla

Barns kroppsuppfattning

Barn och vänskap

Introverta barn


Självkänsla och självsäkerhet

Stärk barns självkänsla 42.31% av föräldrarna säger att självkänsla är det de pratar mest om.

Personlighetsdraget

Det är kanske ingen överraskning att en av föräldrars högsta prioritet är att lära sig bygga barnets självkänsla och självsäkerhet. Vi skulle förmodligen kunna skriva 10 olika artiklar om aktiviteter som gör barn mer självsäkra, men just nu tänker vi fokusera på filmer med budskap om att acceptera sig själv för den man är och lära sig om sitt eget värde. Under uppväxten kommer ditt barn att stöta på svårigheter och förändringar som kan vara tärande på både självkänslan och självförtroendet. Därför är det bra att ge så mycket verktyg som möjligt. Nedan kommer vi att presentera några exempel på filmer som uppmuntrar barn att uppskatta sina unika drag och tro på sig själva.

 

Filmer som stärker självkänsla…

Hermione Granger Harry Potter (2001) - via Giphy: Även om hela Harry Potter-berättelsen uppmuntrar till gott självförtroende så tror vi att Hermoine Granger är den karaktären som verkligen visar vad det betyder att tro på sig själv. Även om hon inte alltid gillas av sina kamrater, är hon alltid där när de behöver hennes hjälp och expertis. Hon tror på sig själv och det är fint att se hur hennes vänner börjar uppskatta henne för exakt den hon är: hårt arbetande, modig och lojal.

Gunter från Sing Sing (2016) - via Giphy: I Sing har alla karakärer en sak gemensamt: de sjunger! Vissa mer, andra med lite mindre självsäkerhet. Meena är ett bra exempel då hon är en blyg och extrem scenrädd elefant som trots allt, i slutet, levererar sitt livs uppträdande efter att hennes vänner peppat henne. Förutom Meena får vi se egentligen alla karaktärer finna tro på sig själva och göra vad de älskar.

Ferdinand GIF Ferdinand (2017) -via Giphy: Tjuren Ferdinand är inte som de andra tjurarna. Istället för att stångas och slåss är han snäll och försiktig, och försöker hitta sin egen plats i världen. Han vet vem han är men ändå behöver han lära sig att verkligen acceptera sig själv och lära sig att vara stark i sig själv trots att han inte är som alla andra.


Så stärker du barns självkänsla

Det är viktigt att visa barnen hur deras drag och färdigheter kan ha en positiv inverkan på deras liv. Ett sätt att stärka barns självkänsla är genom olika övningar som bygger självförtroende och genom att prata om hur vi värdesätter andra människor, och framförallt hur vi värdesätter oss själva. Ett exempel på en övning för att bättra självkänslan är att tänka ut tre komplimanger om sig själva dagligen. Du kan även be barnet tänka på olika specifika situationer där deras unika personlighetsdrag har varit till nytta.

När de är äldre kanske du också vill börja prata med dem om karaktärsutveckling. Att hitta en balans mellan att acceptera de saker du inte kan ändra och att långsamt lära dig att ändra aspekter av dig själv som du kan ändra. Självförbättring är en viktig färdighet som du måste introducera för dina barn noggrant för att inte överväldiga dem med det.

När barnen är äldre kan du även börja prata med dem om personlig utveckling och om balansen i att lära sig acceptera det som du inte kan ändra och samtidigt sakta lära dig hur du kan förbättra de sakerna med dig själv som du faktiskt kan ändra på. Självförbättring är en viktig men också komplicerad färdighet som du bör vara försiktig med att introducera för dina barn för att inte få dem att känna sig överväldigad.


Positiv kroppsuppfattning

Hjälp barn att bli kroppspositiva 49.14% av alla föräldrar uppger att de kan se en skev kroppsuppfattning hos sina barn

Personlighetsdraget

Ens självbild är en stor del av ens liv och för barn handlar det ofta om att hitta sin egen plats i världen. Självbilden påverkas starkt av hur du känner dig i din egen kropp. Att vara kroppspositiv handlar inte bara om att vara bekväm i hur du ser ut, utan framförallt handlar det om hur trygg och säker du känner dig inuti ditt skal! Särskilt under puberteten förändras kroppen drastiskt och många tonåringar tycker att det kan kännas konstigt och svårt att hänga med i alla förändringar. Låt oss presentera några filmer som kan hjälpa barn att få en positiv kroppsuppfattning.

 

Filmer som bidrar till positiv kroppsuppfattning...

Olive Little Miss Sunshine Little Miss Sunshine (2006) - via Giphy: Även om detta inte är en barnfilm så passar den ändå att se för lite äldre barn (runt 12 år). Filmen handlar om en tjej som kanske inte passar in i dagens skönhetsideal, men som ändå vinner allas hjärta bara genom att vara sig själv.

Anne på Grönkulla Anne på Grönkulla (2016): - via Giphy: Vi får följa Anne som blir adopterad av en familj som från början hade velat ha en pojke. Redan från början bestämmer sig Anne för att visa för familjen att hon faktiskt är lika mycket värd trots att hon inte är den där pojken som de längtat efter. Anne krossar de tradtionella könsrollerna och visar att tjejer är minst lika bra som killar, i en värld där det inte är helt självklart.

Mulan
Mulan (1998): - via Giphy: Detta är kanske inte den typiska filmen folk tänker på när de tänker på kroppspositivism, men Mulan är en karaktär som visar för barnen att deras könsidentitet eller kropp inte definierar dem som personer och att de kan nå var som helst om de slår sig fria från samhällets normer. Mulan struntar i alla samhällets förväntningar på henne och går sin egen väg.


Så lär du dina barn att bli kroppspositiva

Kanske låter det motsägelsefullt, men det bästa sättet att lära barn att få en hälsosam och positiv syn på sin kropp är genom att helt enkelt prata om deras kroppar så lite som möjligt. Ännu bättre, prata inte värderande om kroppars utseende överhuvudtaget. Vi vill gärna ge våra barn komplimanger, men istället för att säga saker som att de “är fina”, satsa istället på att ge dem komplimanger för hur de har utvecklat sin personlighet och gjort goda gärningar. Som föräldrabloggaren Gioula Chelten skriver: Beröm processen, inte personen. “Vilket bra och kreativt sätt att lösa problemet på!” är en jättebra komplimang som hjälper barnet att växa och utvecklas.

Som vi vet så gör barn som vi gör, inte som vi säger. Om du håller på och kritiserar dig själv och din kropp så kommer ditt barn automatiskt att ta efter det beteendet. Föregå istället med gott exempel och visa dina barn att du trivs i din kropp och inte tänker låta någon säga något annat!


Barns vänskapsrelationer

Barn och kompisar 30% av alla föräldrar uppgav att vänskap och relationer är något av det viktigaste för deras barn

Personlighetsdraget

Att lära sig värdet av kompisar och hur vänskap behöver tas hand om är något som barn behöver lära sig i tidig ålder. På så sätt kommer de att fortsätta värdesätta vänner och familj genom hela livet. Särskilt när barn växer upp och börjar bli självständiga från sina föräldrar spelar kompisarna en allt större roll. Tursamt nog är vänskap det kanske mest populära temat i barnfilmer, så därför har vi ett par riktigt bra exempel:

 

Filmer om vänskap...

Wilbur i Fantastiska Wilbut Fantastiska Wilbur (2006) - via Giphy: En berättelse om en griskulting som måste lämna bondgården med alla vännerna och anpassa sig till en ny plats med nya djur. När Wilbur försöker bli vän med dem lär han sig vad det verkligen betyder att ha riktiga vänner som står upp för en och som finns där i vått och torrt. Även om den kan vara lite väl sorglig ibland så lär Fantastiska Wilbur barn en hel del fint om äkta vänskap.

Simba från Lejonkungen Lejonkungen (1994) - via Giphy: I en av Disneys kanske mest älskade filmer får vi följa lejonungen Simba genom hans uppväxt och utvecklingen av flera olika relationer med vänner och familjemedlemmar - både bra och dåliga. Lejonkungen lyckas visa värdet av vänskap samtidigt som den också visar att alla familjerelationer inte behöver vara hälsosamma och lyckliga. Det är både vackert, känslosamt och lärande på en gång!

Andy och Woody från Toy Story Toy Story (1995) - via Giphy: Toy Story är en modern klassiker som visar vad som händer när vänskap och lojalitet förändras. Precis som i riktiga livet så kommer ibland nya vänner in i bilden och en gammal vän blir kanske rädd för att bli ersatt av den nya, coolare, kanske mer spännande vännen. I slutet lär de sig att vänskap inte alltid behöver vara exklusiv utan att man kan ha flera bästa vänner.


Så får du barn att värdesätta vänner och relationer

Det bästa sättet att lära barn ha hälsosamma och funktionella relationer senare i livet är genom att ha en bra relation med dom när dom är små. Vi återkommer till vikten av att visa på ett gott exempel, och här handlar det helt enkelt om att lära barn hur värdefullt det är att ha vänner genom att vara en god vän för dem. Och hur är man en bra vän till ett barn? Jo, man finns där, lyssnar på dem, stöttar dem och frågar hur de mår. Förutom att bara vara en förälder, försök också att vara en god vän till ditt barn.

Precis som med kroppspositivismen kan du ge ditt barn komplimanger för hur hen är som vän: “Så fint du lyssnar på dina vänner och ger dem råd istället för att tvinga på dem dina egna åsikter.”


Introvert eller extrovert

Introverta och extroverta barn i Europa
Barn från Österrike, Belgien, Tyskland, Nederländerna och Slovenien tenderar att vara introverta medan barn från Frankrike, Italien och Spanien tenderar att vara extroverta.

Personligetsdraget

Även om vår värld ibland kan kännas som att den är mer gjord för extroverta personer, så är det viktigt att poängtera att det inte finns något rätt eller fel här. Varesig du har ett introvert eller extrovert barn så har de viktiga personlighetsdrag som andra kanske saknas och det finns även andra drag som de själva kan lära från andra. Men faktum kvarstår fortfarande att det ibland kan vara hjälpsamt att vara lite mer utåtriktade, och därför har vi samlat ett par filmer som kan hjälpa mer inåtbundna barn att se sina kvaliteter och våga visa dem för andra.

 

Filmer som lär barn att bli utåtriktade

Hicke och Tandlöse från Draktränaren Draktränaren (2010) - via Giphy: I den här filmen följer vi den unge vikingen Hicke på hans resa från att först försöka bli drakjägare till att bli vän med draken och, som namnet avslöjar, träna honom. Hicke är inte som de andra unga vikingarna, han är mer tyst och blyg och vi får följa med honom då han försöker hitta sig själv och sin plats i vikingavärlden.

Amélie Amélie (2001) - via Giphy: Det här är den perfekta filmen om du vill visa för ditt barn hur mycket glädje och magi som introverta personer kan ge till andra, och till sig själva. I Amélies försök att göra andra glada glömmer hon bort sig själv. När hon upptäcker detta börjar hon att fokusera även på sitt eget välmående och filmen handlar helt enkelt om att hitta sin egen lycka och glädje i livet.

Känslor från Insdan ut Insidan ut (2015) - via Giphy: En modern klassiker när det kommer till att lära barn om känslor. Filmen förklarar på sitt eget lilla vis vad som händer i ett barns hjärna när känslorna börjar ta över. Regissören Peter Docter hade svårt med att visa känslor som barn vilket gjorde att han distanserade sig från andra och blev rätt så ensam. Hans mål med filmen var att hjälpa barn som har liknande problem, och vi tycker att han gjort ett bra jobb!


Så får du introverta versus extroverta barn

Det kanske mest viktiga i föräldraskapet är att lära sig hur ditt barn tänker och hur du kan hjälpa dem. Detta är inte helt enkelt och särskilt inte om ditt barn har annorlunda personlighetsdrag än dig själv. Om du till exempel är en mer utåtriktad person, försök då att inte bli rädd för att du har ett introvert barn och tänk att detta kommer skapa svårigheter i framtiden, se istället allt positivt som kommer med det. Och istället för att försöka tvinga dem till att skaffa mer vänner, stötta deras behov av att vara själva och låt det få gå i deras takt. Källa

Om ditt barn är mer extrovert kan det vara lite enklare för hen att navigera sig i dagens samhälle. Med de orden sagda behöver det inte betyda att ditt barn inte behöver dig lika mycket. Även utåtriktade barn kan behöva stöd och hjälp med att hitta sig själva och sin plats. Ge dem möjligheten att utvecklas och ta för sig av världen samtidigt som du finns där och tar emot ifall det kommer motgångar. Extroverta barn kan ha enkelt för att börja prata och lita på främlingar vilket kan leda till problem. Ha en öppen dialog om gränsdragningar och vilka man kan lita på och inte. Källa


Den huvudsakliga slutsatsen i vår research är att föräldraskap är svårt. Ta därför ett djupt andetag och tänk på allt du redan har nått för dig och din familj. Fundera sedan på vilka av dessa aspekter som känns viktiga för din familj och läs sedan våra filmtips igen. Det viktigaste som förälder är att förstå hur dina barn tänker och känner och stötta dem för vilka de är under deras uppväxt.

1MiljonBoktips.se tipsar också om 3 ljudböcker som hjälper barn stärka sin självkänsla, kolla in här!