Yogaövningar för barn

Yogaövningar för barn

Av Babysits, 5 min lästid

Har ditt barn massor av energi och ibland svårt att koncentrera sig? Även barn kan känna sig stressade och ha svårt att komma ner varv. Då kan yoga vara en lösning. Yoga aktiverar både kropp och knopp, och har massor av fördelar både för stora och små. Läs mer om dessa fördelar och lär dig enkla övningar att börja med!

Att sätta barnet framför en skärm kan ibland kännas som den enklaste mest effektiva lösningen för att få ett energiskt barn att komma ner i varv och slappna av, men kanske är det inte det bästa egentligen. En aktivitet som med säkerhet kommer att vara bra för ditt barn på massor av sätt är att utöva yoga. Yogan kan hjälpa barn att slappna av och hitta koncentrationen.

Kom ihåg: Barnyoga skiljer sig från yoga för vuxna. För de små måste det få vara en lek, en rolig och avslappnande stund utan strikta regler och instruktioner. Så släpp på sådana förväntningar och låt det bli vad det bli - det behöver inte vara perfekt.

Vad är fördelarna med yoga för barn?

Yoga stabiliserar psyket och är positivt för den kognitiva och sociala utvecklingen. Här har vi listat de 7 största fördelarna för barn:

 • Bra för hållningen: hur ofta ser du ditt barn sitta med böjd rygg över matbordet eller vid läxläsningen? Yoga kan hjälpa barn att få bra hållning så att de kan undvika bland annat ryggont i framtiden.

 • Ger en positiv kroppsuppfattning: för att älska sig själv och sin kropp är det viktigt att barn från tidig ålder lär sig att acceptera den.

 • Respekt för dem själva, andra och för miljön: yoga är både en fysisk och mental träning som hjälper barn att få respekt för sig själva, för planeten och för människor omkring dem.

 • Förståelse för när det är dags att varva ner: barn kan, precis som vuxna, ha svårt att veta när det är dags att ta en paus från det hektiska vardagslivet. Att utöva yoga hjälper barn inse hur viktigt det är med lite nedvarvande egentid.

 • Uttrycka känslor: yoga är en perfekt aktivitet för den som känner sig irriterad eller vill bli av med annan typ av negativitet.

 • Minskar stress och ångest: med alla dagliga intryck från Internet, media, skolan m.m. så är det lätt för barn att börja känna oro och ångest. Yoga är en form av meditation som hjälper till att släppa orosmolnen och styra om fokus till det som faktiskt är viktigt.

 • Stimulerar förmågan att lära: yoga hjälper utveckla nyfikenhet vilket är en fantastisk färdighet att ha i framtiden.

Vad finns det för yogapositioner som passar barn?

Det finns massor av yogaövningar (som även kallas asana) att prova, men här är våra 6 favoriter för nybörjare: några är enkla medan andra är lite mer komplicerade, så ta det lugnt och kom ihåg att alla kan göra sitt eget bästa i yoga.

6 yogaövningar för barn

 • Nedåtgående hunden ?: med benen och armarna utsträckta men tryckta mot market är det här en perfekt övning för att stretcha ryggraden;

 • Trädet ?: sträck upp dina händer och lyft försiktigt knät uppåt utan att tappa balansen.

 • Kobran ?: börja med att ligga helt platt på mage med ansiktet ner i marken. Placera sedan händerna i höjd med dina axlar och pressa upp överkroppen genom att trycka ner med tårna. Även den här övningen är bra för ryggen och hållningen.

 • Ko-ansiktet ?: genom att korsa benen och nå dina händer bakom ryggen öppnar du upp bröstet och sträcker ut anklarna, höfterna, låren, axlarna och armhålorna.

 • Båten ?: med ansiktet ner i mattan, ta tag i dina anklar och böj knäna, lyft sedan sakta kroppen från marken genom att trycka bort dina fötter från huvudet. Den är positionen stimulerar bukorganen och minskar stress.

 • Död mans position ?: att ligga rätt upp och ner på marken med ansiktet nedåt kan verka väldigt enkelt, men det kräver faktiskt en hel del koncentration. Dessutom är det väldigt avslappnande för både kropp och knopp.

Prova dessa övningar med barnen och försök gärna att göra det till en liten saga där du integrerar trädet, kossan och kobran i berättelsen. Börja med några övningar åt gången och kanske introducera en ny asana varje vecka. På Internet finns massor av exempel och på YouTube ordentliga videoinstruktioner.

Att utöva yoga är perfekt för stressade, oroliga eller utåtagerande barn, men även barn som inte visar dessa symptom kan känna oro ibland, bli stressade eller helt enkelt bara behöver en lugn, mediterande stund. Yoga är bra för alla! Allt du behöver är en matta, ett tyst rum och kanske lite avslappnande musik. Så, unna dig en lugn stund med ditt barn, ta en paus från den yttre världen och fokusera på bara er.

Namaste!