Lämna till barnvakt för första gången - 10 saker att ha koll på

Lämna till barnvakt för första gången - 10 saker att ha koll på

Av Babysits
4 min lästid

Det kan vara nervöst att lämna bort sitt barn till en ny barnvakt. Använd vår checklista inför barnvaktens första dag (som du kan skriva ut och lämna till barnvakten) och våra tips för en lugn och smidig lämning.

Att lämna bort sitt barn till en barnvakt för första gången kan vara otroligt nervöst som förälder, särskilt om ni inte är vana att vara ifrån varandra. Du kan ju ditt barn bäst och att lämna över det ansvaret till någon annan kan vara en utmaning i sig. Vi vill ju våra barns bästa, och just vid lämningar man som förälder tvivla över vad som verkligen är bäst för barnet. Men sanning är att du förmodligen är mycket mer nervös än vad ditt barn är. Och om du är lugn och trygg med situationen så kommer allt att gå mycket bättre. Vad som krävs är förberedelse. Ta därför en titt på våra 10 bästa tips för en lyckad första barnpassning.

Barnvaktens första dag

1. Lär känna varandra innan

Det viktigaste för att du ska känna dig bekväm med en barnvakt är att du lär känna han eller henne. Om du vet att personen du lämnar ditt barn med är en trygg och bra person så kommer du inte att få lika mycket oroskänslor. Se därför till att ni träffas innan första barnpassningstillfället. Då kan du få ett helhetsintryck av barnvakten som personen, du kan be om referenser och dokumentationer från tidigare erfarenheter och i allmänhet lära känna varandra på riktigt.

2. Förbered saker att göra

Barnvakten har förmodligen inte koll ännu på vad ditt barns favoritspel, aktiviteter, filmer eller mat är. Så inför det första barnpassningstillfället kan det vara bra att ha dessa saker förberedda. Då får barnvakten en bättre bild av ditt barns rutin, vad de är intresserade av och vilka aktiviteter som är lämpliga.

3. Lämna en kontaktlista

Lämna aldrig en barnvakt utan att först ge dem en lista på viktiga telefonnummer, inklusive nödnummer. Om det är relevant behöver du också ge din barnvakt information om mediciner och/eller allergier som ditt barn har.

4. Använd vår barnvakt första dagen-checklista (skriv ut och lämna)

För att förenkla hela processen för er har vi skapat en checklista som du kan skriva ut, fylla i och ge till barnvakten. Se till att ni går igenom hela listan ordentligt innan du lämnar.

Checklista inför barnvaktens första dag

5. Ge barnvakten en hustur

Visa runt barnvakten i hemmet och visa var allting finns. Var har barnen sina kläder, var förvaras första hjälpen, ficklampor, mat och så vidare. Om barnvakten ska använda några hushållsapparater kan det vara bra att även gå igenom dessa, till exempel diskmaskinen, TV:n eller tvättmaskinen. Har ni ett dörrlås som krånglar ibland? Visa hur man ska göra.

6. Gå igenom schema och rutiner

Om du föredrar att ditt barn håller sig till den vanliga rutinen är det lika bra att du går igenom denna med barnvakten. Ju tydligare du är desto mindre risk för missförstånd och egna tolkningar. Hur ser reglerna kring skärmtid ut, vilken tid är det dags för middag, läggdags m.m.

7. Diskutera husregler och arbetsuppgifter

Igen, tydlighet är nyckeln för att undvika missförstånd. Var noga med vilka barnvaktens uppgifter är och vad som är okej och inte. Gå även igenom vad barnen får och inte får göra. Ibland kan barn överdriva hur mycket godis de brukar få äta eller hur länge de får vara vakna.

8. Gör en testomgång

Varför inte köra en provomgång innan det är dags för den riktiga barnpassningen. Låt barnvakten komma över en dag när du inte ska iväg och passa barnen medan du är hemma. På så vis kan du se hur de interagerar med varandra och kan även ge lite tips på vägen.

9. För inte över negativa känslor till ditt barn

Om du känner dig väldigt nervös inför att lämna ditt barn hos barnvakten för första gången, se till att du inte överför den känslan till ditt barn. Barn plockar snabbt upp vad vi vuxna känner och kan reagera i liknande känslor. Försök därför att göra farvälet så odramatiskt som möjligt: ge en stor kram, le och säg att du snart kommer tillbaka.

10. Förbered barnet i god tid

Berätta för ditt barn om barnpassningen i god tid innan. Ibland glömmer vi att barn också behöver tid att förbereda sig! Om det är möjligt ser du till att ditt barn och barnvakten får träffas innan de ska lämnas själva. På så vis kommer de att känna igen barnvakten och förmodligen känna sig mer bekväma. Var också noga med att peppa barnet inför barnpassningen och prata om hur roligt dom kommer ha tillsammans.


Hoppas du kan ha nytta av våra barnvaktstips och vår barnvakts-checklista. Om du inte har kommit till det här stadiet än utan fortfarande letar barnvakt, skapa då en profil på Babysits och börja leta direkt!

Lycka till!