Vad innebär ett utdrag ur belastningsregistret?

Vad innebär ett utdrag ur belastningsregistret?

Av Babysits
2 min lästid

Genom att visa upp ett utdrag ur belastningsregistret får du inte bara en mer attraktiv barnvaktsprofil, det adderar även en säkerhetsaspekt för föräldrarna som kan känna sig säkra på att deras barn är i trygga händer.

När du ska arbeta med barn är det vanligt att du behöver visa upp ett utrdrag ur belastningsregistret från polisen. Syftet är att arbetsgivaren ska kunna försäkra sig om att du är en person att lita på. Det finns olika typer av utdrag beroende på vad för typ av arbete det rör sig om. När du ska jobba som barnvakt så är det "Utdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg" (442.14) som du ska begära ut.

Vad står i belastningsregistret?

I belastningsregistret framgår det om du är skäligen misstänkt eller har fått påföljder för brott.

Hur skaffar jag ett utdrag ur belastningsregistret?

Det är helt gratis att begära ett urdrag ur belastningsregistret. Blanketten som du behöver fylla i och skicka in till polisen hittar du här. Du kan välja att antingen fylla i blanketten digitalt och sedan skriva ut den, eller skriva ut den första och fylla i för hand. Oavset så behöver du skriva under blanketten och skicka in den till polismyndigheten via e-post eller brev. Efter ca två veckor skickar polisen ut utdraget till den adressen som du angivit. Utdraget är sedan gitigt i 1 år.

Vi rekommenderar alla våra barnvakter att visa upp ett utdrag ur belastningsregistret så att deras barnvaktsprofil blir mer attraktiv och så att Babysits kan bli ett ännu mer tryggt och säkert community.


Om du vill ha mer information och tips på hur du kan bli en bättre barnvakt, kolla in våra Tips för barnvakter. Vill du veta mer om vad vi gör för att barnvakter och föräldrar ska känna sig tryggare på vår plattform? Gå till vår sida för Tillit & Säkerhet

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis