![Aktivitetsguide för barn i alla åldrar](https://cdn.babysits.com/content/sv/content/aktivitetsguide-för-barn-i-alla-åldrar-2302-1611674886.jpg)
Aktivitetsguide för barn i alla åldrar
Hitta ett barnvakts- eller barnvaktsjobb, eller håll dig uppdaterad med de senaste barnpassningstipsen!
Kom igång gratis idag.
Komma igångÄr du förälder eller barnvakt? Söker du nya roliga barnaktiviteter? Vi har all inspiration du behöver, läs vidare!
När det gäller alla aktiviteter i vår lista, är det viktigaste att det är kul för barnen! Men vi vill också att aktiviteterna är lärorika och bidrar till barnets utveckling. Därför har vi en blandning av kreativa, intellektuella, och fysiska aktiviteter som är bra för barn på olika sätt.
Läs mer om: Kreativa aktiviteter
Det finns många olika sorters **kreativa aktiviteter** för barn. Till exempel, spela musik, rita, måla, pyssla, dansa, osv. Det är väldigt viktigt att barn får vara kreativa. Kreativa aktiviteter hjälper barn att uttrycka sig själva, hantera sina känslor, lösa problem, och hitta på nya ideer. Exempel på kreativa aktiviteter för barn: * Måla * Musik * Bubblor * Sagoberättare * Teater * Känslor * Minibok * DIY gitarr * Spela in en video * Klippbok ![kreativa aktiviteter](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/creative-min.png){.image-center.image-lg}Läs mer om: Intellektuella aktiviteter
**Intellektuella aktiviteter** är också viktiga för barn och deras utveckling. Det kanske låter lite pretentiöst, men vi menar i stort sett aktiviteter som får barn att tänka lite extra. Det kan innebära att barnet lär sig något nytt, löser problem, reder ut pussel, måste koncentrera sig, eller måste komma ihåg. Dessa knepiga lekar är roliga och kan hjälpa till att förbereda barn inför skolan. Exempel på intellektuella aktiviteter för barn: * Bildböcker * Texturlek * Sök och finn * Vad finns i boxen? * Bingo * 3D pussel * Fiska siffror * Memory * Monopol * Pussel ![Intellektuella aktiviteter](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/intellectual-min.png){.image-center .image-lg}Läs mer om: Fysiska aktiviteter
**Fysiska aktiviteter** är aktiviteter som kräver rörelse och energi! Dessa aktiviteter kan utveckla ditt barns hand-öga-koordination, grovmotorik och finmotorik. Det är viktigt för barnets fysisk hälsa att röra på sig. Förutom fysiska hälsofördelar, kan fysiska aktiviteter också minska stress, ångest, och andra negativa känslor. Exempel på fysiska aktiviteter för barn: * Dansa * Rulla och lyssna * Steg för steg * Hinderbana * Flyga en drake * Kurragömma * Hela havet stormar * Fallskärmslek * Bygg ett fort * Skattjakt ![Fysiska aktiviteter](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/physical-min.png){.image-center .image-lg}Åldersanpassade aktiviteter
Nu har vi delat upp aktiviteterna efter ålder, för att du och ditt barn ska hitta det som bäst passar er. I varje åldersgrupp finns intellektuella, fysiska och kreativa aktiviteter. Alla aktiviteter har olika fördelar när det gäller ditt barns utveckling. Läs mer om motoriska färdigheter, sociala färdigheter, kognitiva färdigheter och kommunikationsfärdigheter i slutet av artikeln.
Klicka på vilken bild som helst för att ladda ner hela kortleken. Printa ut korten, blanda dem ordentligt, och lägg dem i en låda. Dra ut ett kort ur lådan för att bestämma vad du och ditt barn ska hitta på!
Välj ditt barns ålder och ta reda på vilka roliga aktiviteter som passar!
Vill du lära dig mer om fördelarna med dessa aktiviteter? Klicka för att lära dig mer!
0 - 18 månader
Från 0-18 månader utvecklas barn olika fort. Vuxna måste alltid vara närvarande när det gäller bebisar och små barn. Vi har valt ut roliga aktiviteter som stimulerar barnets alla sinnen.
Kreativa aktiviteter
1. Måla
Vuxna närvarande
Det enda du egentligen behöver för den här aktiviteten är lite papper, en penna och mycket kreativitet! För att det ska bli ännu roligare, ställ fram kritor och tuschpennor i alla möjliga färger. Om ni vill måla istället för att rita, så går det också fint. Men tänk på att använda färg som lätt kan tvättas bort, då färgen inte alltid hamnar på pappret!
Att måla och rita är ett bra sätt för små barn att experimentera med texturer och börja lära sig om färg. Det är också ett bra sätt för dem att utveckla sina motoriska färdigheter.
2. Musik
I den här åldersgruppen har barn inte ännu lärt sig att prata, kanske bara några ord. Men de kan lyssna på musik! Att lyssna på musik kan hjälpa barn att identifiera olika ljud och utveckla sin kommunikationsförmåga. Ni kan även testa att spela musik eller sjunga tillsammans!
Intellektuella aktiviteter
1. Bilderböcker
Bilderböcker är perfekt för barn som inte ännu har lärt sig att läsa. De kan se på de färgglada bilderna medans du läser. Barn lär sig mycket av att se på bilder, eftersom bilder är lättare att förstå och att komma ihåg.
Bilderböcker hjälper barn att utveckla sin kommunikationsförmåga och kognitiva förståelse.
2. Texturlek
En texturlek innebär att du hittar saker med olika texturer och lägger de framför ditt barn. Tänk på att bebisar och små barn ofta vill stoppa saker och ting i munnen, undvik därför småsaker. Du behöver inte köpa massor av nya leksaker, det räcker att ta fram intressanta föremål som du redan har hemma. Till exempel: en mjuk mössa, en liten handduk, en oanvänd disksvamp, en boll, osv. Den här aktiviteten kan man också göra utomhus om man hellre vill det.
Fysiska aktiviteter
1. Rulla eller lyssna
För den här aktiviteten behöver du någonting som rullar (en boll till exempel) eller någonting som gör ljud när du rör på den (en maraca till exempel). Uppmuntra ditt barn att skaka maracan eller putta bollen så att de förstår hur det funkar. Att röra på maracan skapar ett ljud, och att röra vid bollen gör att den rullar. Det här är ett enkelt sätt för ditt barn att öva upp sin motorik och hand-öga koordination.
Den här aktiviteten går bra inomhus och utomhus. När ditt barn är tillräckligt stark för att kasta och sparka bollen, så är det bättre att vara utomhus.
2. Dansa
Vi har redan nämnt att man kan lyssna på musik. Men man kan också dansa till musiken! Barn måste inte ens kunna gå för att kunna dansa. Att dansa är ett roligt sätt att röra på sig och öva upp sin motorik!
När barnet blir lite äldre så kan ni också leka dansstop. Dansstop innebär att man slutar dansa när någon pausar musiken. Det här är en bra aktivitet för hela familjen, barn lär sig oftast snabbare när de får härma andra.
2 - 3 år
Barn som är 2-3 år gamla älskar att härma! Barn lär sig väldigt mycket av att härma sina syskon och föräldrar. Därför är det bra att föregå med gott exempel och prova nya aktiviteter tillsammans!
Barn mellan 2 och 3 år börjar också bli lite mera självständiga. De kan börja leka på egen hand, men eftersom de fortfarande är såpass små, bör en en vuxen fortfarande vara i rummet.
Kreativa aktiviteter
1. Bubblor
Att blåsa såpbubblor är alltid kul! Man kan köpa såpbubblor i leksaksaffären eller testa göra hemma själv med vatten och lite diskmedel. Om barnet har svårt för att blåsa bubblor, så kan de försöka poppa bubblorna istället. Det här är ett bra sätt för små barn att öva på deras hand-öga koordination och andra motoriska färdigheter. (TIPS: Det är bäst att blåsa bubblor utomhus.)
2. Sagoberättare
Uppmuntra ditt barn att prata och berätta historier! Ge ditt barn ett ord eller ett ämne, sedan låt de tänka lite och hitta på sin egen berättelse. Det här är ett roligt och kreativt sätt för barn att öka sitt ordförråd. .
Intellektuella aktiviteter
1. Sök och finn
Sök och finn är en enkel lek! Det går bra att leka med ett eller flera barn. Börja leken tillsammans i samma rum. Föräldern eller barnvakten ska säga ett adjektiv (till exempel: blå, prickig, mjuk, runt, osv). Sedan ska barnet försöka hitta någonting i rummet som matchar beskrivningen.
Denna aktivitet lär barn om olika former, färger och texturer! Det är också kul att leka sök och finn utomhus. Den här aktiviteten hjälper barn att utveckla sina kognitiva färdigheter, men i och med att man springer omkring ganska mycket, får barnet också lite motion.
[
2. Vad finns i boxen?
Den här aktiviteten innebär att du som förälder eller barnvakt, lägger någonting som du har hittat hemma i en låda. Barnet ska försöka gissa vad du har lagt i lådan, men får bara använda sina händer för att känna efter.
Hur gör man?
- Hitta en låda som du kan lägga saker i, en gammal skokartong funkar utmärkt!
- Gör två hål i lådan så att barnet kan stoppa i sina händer.
- Lägg en sak i taget i lådan utan att barnet ser vad det är.
- Nu är det dags att gissa!
Fysiska aktiviteter
1. Steg för steg
Vuxna närvarande krävs
Trappor kan vara farliga för små barn! Därför är det viktigt att de lär sig gå upp och ner för trapporna när det finns en vuxen närvarande. Innan barnet kan gå upp och ner för trapporna utan din hjälp, så kan det vara en bra idé att barnsäkra trapporna med en trappgrind.
Att lära sig gå upp och ner för trapporna är ett bra sätt för ditt barn att få lite extra motion och utveckla sina motoriska färdigheter!
2. Hinderbana
Vuxna närvarande krävs
En hinderbana är ett roligt sätt att få lite extra motion! Det är också ett bra sätt att öva på balans och andra motoriska färdigheter. Du kan göra hinderbanan inomhus eller utomhus, och det behöver inte vara så komplicerat. Här är några exempel på saker du kan använda till din hinderbana:
- Kuddar att gå eller hoppa på.
- Lådor att hoppa över You can use boxes made of harder materials for them to walk on and help them with their balance.
- Tejp för att markera där barnet ska gå.
- Papper där du kan skriva vad barnet ska göra, till exempel “snurra runt 2 varv”.
Denna aktivitet får barn att motionera och utveckla sina motoriska färdigheter.
4 - 5 år
I denna ålder börjar barn lägga märke till sina och andras känslor. Dessa aktiviteter hjälper barn att samarbeta med andra och förstå olika känslor. Det är ofta i denna ålder som barn börjar fråga ‘varför?’
Kreativa aktiviteter
1. Känslor
Denna aktivitet lär barn om olika känslor. Det är viktigt att barn förstår sina känslor och vet hur de ska hantera sina känslor, utan att skämmas.
Här är några exempel på spel som lär barn om olika känslor:
- Använd papper för att göra olika masker som föreställer olika känslor (ledsen, arg, överraskad, glad, osv). När barnet sätter på en ledsen mask, till exempel, ska hen låtsas vara ledsen.
- Ni kan också turas om att låtsas vara arga, ledsna, glada, överraskade, osv. Den som inte låtsas ska försöka gissa svaret.
- På våran blogg hittar du ännu en aktivitet som lär barn att hantera sina känslor klicka här. Det enda du behöver är några återvunna glasburkar och målarfärg.
Barn kan antingen leka med sin förälder/barnvakt eller tillsammans med andra barn/syskon. Denna aktivitet är väldigt bra för barn som har svårt att förstå eller hantera sina känslor, men är också en rolig aktivitet för alla barn!
2. Teater
Låt din fantasi flöda! Att spela teater är ett jätteroligt sätt för barn att vara kreativa och utveckla sina kommunikationsförmåga. Uppmuntra ditt barn med att hjälpa dem klä ut sig! Du kan till och med samla familjen för att skapa en liten publik.
Att spela teater är ännu roligare om barn kan göra det tillsammans med sina kompisar.
Intellektuella aktiviteter
1. Bingo
Bingo är ett roligt sätt för barn att öva på att börja räkna. Ni kan turas om att säga siffrorna och försöka spela tillsammans några gånger. När ditt barn förstår hur man spelar, kan ni börja spela tillsammans med andra vänner eller familjemedlemmar!
2. 3D pussel
Det finns många olika sorters pussel, har du och ditt barn testat 3D pussel? Börja med något enkelt och förhoppningsvis kan ditt barn lösa det helt själv! Det här är ett roligt sätt för ditt barn att utveckla sin problemlösningsförmåga och sina kognitiva färdigheter. Barn kan också samarbeta och lista ut pusslet tillsammans!
Fysiska aktiviteter
1. Flyga drake
Att flyga en drake är en av de roligaste utomhusaktiviteterna! Det enda som behövs är såklart en drake och lite vind! Att flyga en drake är inte alltid så lätt som det ser ut, därför kan det här också vara ett bra sätt för ditt barn att öva tålamod.
2. Kurragömma
Alla vet väl hur man spelar kurragömma? Det går lika bra att spela ute som inne! Det behövs minst två personer för att spela, men ju fler som spelar desto bättre.
6 - 7 år
I den här åldern har de flesta börjat skolan. Det innebär att barn måste lära sig leka med andra barn. Det betyder också ibland att barn börjar jämföra sig med varandra. tänka på sin framtid och få en förståelse för sin plats i världen. Därför är det viktigt för barn i den här åldern att utveckla sitt självförtroende.
Kreativa aktiviteter
1. Minibok
Älskar ditt barn att läsa eller lyssna på berättelser? Kanske vill de testa att skriva sin egen lilla bok? Att göra själva boken är ett enkelt pyssel! Det svåra blir att hitta på berättelsen och skriva den, men det här är också det roligaste. Det går självklart bra att göra en bilderbok för barn som vill rita istället för att skriva.
TIPS: boken kan också användas som dagbok eller klippbok!
Material:
- Papper
- Sax
- Tuschpennor i olika färger
Hur gör man?
Vik 5 papper (eller fler) i hälften. Använd en häftapparat för att binda ihop pappren. Använd tuschpennor för att skriva och rita i din nya lilla bok!
Det här är en kreativ aktivitet som barn klarar av att göra hemma själva! Att pyssla är ett bra sätt att öva på motoriska färdigheter! Att skriva dagbok eller en kort berättelse är ett bra sätt för barn att utveckla sin kommunikationsförmåga!
2. DIY Gitarr
Låt din kreativitet flöda med att skapa en gitarr OCH spela musik med den! Det är ett ganska enkelt pyssel som ditt barn kan leka med länge! Kanske kommer du att upptäcka att du har en liten rockstjärna hemma?
Material:
- En liten kartonglåda
- Gummiband
- Två träpinnar
- Ett kartongrör (Från omslagspapper eller bakplåtspapper till exempel)
- Lim, tejp och sax
- Målarfärg
Instruktioner:
- Steg 1 - Gör ett hål i kartonglådan.
- Steg 2 - Måla kartonglådan, röret, och träpinnarna!
- Steg 3 - Fäst röret till lådan med lim eller tejp.
- Step 4 - Klistra fast träpinnarna på var sin sida av hålet på framsidan av lådan. Knyt sedan olika gummiband till pinnarna, det här blir dina gitarrsträngar! Så lätt var det!
Det här är en kreativ aktivitet som ditt barn kan göra inomhus med saker som du förhoppningsvis redan har hemma! När barnet målar, klistrar, och pysslar ihop deras gitarr övar de också på sin finmotorik.
Intellektuella aktiviteter
1. Fiska siffror
Har ditt barn börjat lära sig matte i skolan? Det här är ett väldigt roligt sätt för ditt barn att fortsätta öva på sina matematiska färdigheter! Det är också lätt att anpassa den här leken för ditt barns matematiska förmåga.
Material:
- Lång pinne
- Magneter
- Snöre
- Papper
- Penna
- Sax
- 10 gem
Steg-för-steg:
- Steg 1 - Knyt ena änden av snöret till pinnen. Knyt den andra änden av snöret till magneten. Nu har du en fiskespö!
- Steg 2 - Rita 10 fiskar på papper och klipp sedan ut dem. Skriv en siffra (1-10) och fäst ett gem på varje fisk.
- Steg 3 - Dags att spela! Börja med att ropa ut ett nummer (1-19) och ett antal fiskar! Om du säger “Nummer 15! 3 fiskar”, så måste barnet försöka fiska 3 nummer som uppgår till 15 (8+5+2 till exempel)
2. Memory
Memory är ett klassiskt spel, som är kul för barn i alla åldrar. Det är också lätt att anpassa memory-spelet efter olika åldrar. Ju fler kort man har, desto svårare blir det. Denna aktivitet hjälper ditt barn utveckla sina kognitiva färdigheter.
Man kan spela själv eller tillsammans med andra. Om man vill spela själv så tipsar vi om att ta tiden för att se hur snabbt man kan hitta alla par!
Fysiska aktiviteter
1. Hela havet stormar
Hela havet stormar är perfekt för barnkalas! Ju fler barn som är med och spelar, desto roligare blir det! Det enda du behöver är några stolar och bra musik!
Ställ stolarna i en cirkel (det ska finnas en stol för lite). Spela musiken medan barnen går eller dansar runt stolarna. När du pausar musiken ska alla barn sätta sig i en stol så snabbt som möjligt. Barnet som inte får tag i en stol elimineras! Fortsätt så och glöm inte ta bort en stol för varje runda.
Denna aktivitet är perfekt för barn med mycket energi! Man kan spela inne eller ute, och med många barn!
2. Fallskärmslek
För denna aktivitet behöver du ett fallskärm som finns att köpa i vissa leksaksaffärer och online. Det är den perfekta aktiviteten för att underhålla många barn på en och samma gång. Vi tipsar om att spela utomhus där det finns mycket plats!
Denna lek lär barn att samarbeta och är bra för barn som har mycket energi!
8 - 10 år
I denna ålder är kompisar väldigt viktiga för barn! Barn vill ha vänner som accepterar dem, stödjer dem och ger dem en känsla av att de tillhör en grupp. Dessutom blir barn i denna ålder mycket mer självmedvetna när det gäller deras känslor och intressen. Därför är det viktigt att fråga barn vad de har för intressen. Föreslå aktiviteter som kommer att inspirera dem eller fråga vad de vill göra!
Kreativa aktiviteter
1. Spela in en video
Att spela in en video är väldigt roligt och kan göras på många olika sätt! Vad har ditt barn för intresse? De kan spela in en video när de bakar, lagar mat, spelar fotboll, dansar, spelar teater, sjunger eller vad som helst. Barn kan filma sig själva eller turas om med sina vänner! Denna kreativa aktivitet hjälper barn att utveckla sin kommunikationsförmåga och sociala färdigheter.
TIPS: Föräldrar kan hjälpa barn redigera videoklipp och göra en liten film.
2. Klippbok
Att göra en klippbok är roligt och är ett bra sätt att bevara minnen! Perfekt för barn som gillar att pyssla och vara kreativa! Du behöver en tom bok (du kan göra en egen minibok med vanligt papper och en häftapparat), tuschpennor, klister, och många foton! Klistra dina favoritfoton i boken och skriv lite om dem! Du kan även klistra in andra saker, till exempel en flygbiljett från din favoritresa eller ett åkband från en nöjespark.
Intellektuella aktiviteter
1. Monopol
Monopol och andra brädspel är perfekt för barn i denna ålder. Olika brädspel hjälper barn att utveckla sina kommunikationsfärdigheter, kommunikationsfärdigheter och sociala färdigheter. Brädspel är ett roligt sätt att engagera hela familjen. Ett bra tips är att spela i lag tills barnet förstår hur man spelar.
2. Pussel
Det finns många olika typer av pussel! Försök att hitta ett pussel som passar ditt barn. Tycker de om hästar? Köp ett hästpussel! Ett bra tips är att börja med någonting lätt, 100 bitar ungefär. Sedan kan man öka antal pusselbitar till 250 eller 500.
Att göra ett pussel hjälper barn att utveckla sina kognitiva färdigheter, sin tålamod, och sin problemlösningsförmåga!
Fysiska Aktiviteter
1. Bygg ett fort
Att bygga ett fort hemma är enkelt och väldigt kul! Undvik att hjälpa ditt barn, det här klarar hen nog själv! Att bygga ett fort med kuddar, stolar och filtar kräver mycket kreativitet och bra färdigheter för problemlösning! Det är också ett bra sätt att lära sig samarbeta.
Att bygga ett fort är den perfekta aktiviteten att göra med en kompis som ska sova över. Man kan bygga den tillsammans och leka hela dagen! På kvällen kan man titta på film i fortet med en dator eller iPad!
2. Skattjakt
Denna aktivitet kräver ganska mycket kreativitet från föräldrarna! Du måste komma på olika ledtrådar och sprida dem runt huset eller grannskapet. Men det viktigaste är så klart skatten som kommer efter sista ledtråden (godis funkar alltid bra!) Den här aktiviteten är perfekt för en födelsedagskalas. Barnen kommer att älska att springa omkring och leta efter ledtrådar och tillslut hitta skatten!
Utveckling
Alla barn är olika och utvecklar i sin egen takt! Det är viktigt att föräldrar hjälper sina barn utan att jämföra sina barn med andra. Barn är bra på olika saker och har annorlunda intressen, därför har vi skapat fyra långa listor med roliga aktiviteter som ditt barn kommer att älska och dra nytta av. De fyra aktivitetslistorna tillhör fyra olika utvecklingsområden: motoriska färdigheter, sociala färdigheter, kognitiva färdigheter och kommunikationsfärdigheter. Läs mer nedan!