Olika typ av kärlek

Olika typ av kärlek

Av Babysits, 7 min lästid

Ofta kopplar vi ordet kärlek till romantiska känslor, men det är bara en typ av kärlek. Läs vidare för att lära dig mer om olika typer av kärlek och hur de gynnar barn och deras utveckling

Förhoppningsvis känner sig barnet älskat redan vid födseln. Det förtjänar alla barn! Ofta bildar barn sina första relationer med sina föräldrar, syskon och andra familjemedlemmar. Ju äldre barnet blir desto fler nya människor möter de, till exempel barnvakt, lärare, kompisar i skolan, osv. Alla dessa relationer kommer att introducera barn till olika typer av kärlek.

I den här artikeln skriver vi om 5 olika typer av kärlek. Att förstå hur dessa typer av kärlek skiljer sig är viktigt eftersom var och en kommer att påverka barn på olika sätt. Känslor kan vara förvirrande för barn, så det är viktigt att hjälpa dem att förstå de känslor som olika typer av kärlek väcker.

Typ av kärlek

Lär dig mer om de 5 viktigaste typerna av kärlek för barn:

Egen

Att älska och vara snäll mot sig själv är väldigt nyttigt för människor i alla åldrar. Det är bra att uppmuntra sina barn att älska sig själva redan som små. Att älska sig själv innebär att man vet sitt värde, tar hand om sig själv, och firar sina prestationer. Den här typen av kärlek är viktig för både fysisk och psykisk hälsa. Det är också viktigt att kunna älska och uppskatta sig själv innan man börjar bilda relationer med andra.

Tips för barn att lära älska sig själva

 • Självförtroende Ett bra självförtroende kommer att hjälpa barn att älska och tro på sig själva. Ett bra tips för att öka självförtroende är att testa olika hobbyer tills ditt barn hittar någonting de verkligen gillar och kan bli bra på.
 • Uttrycka känslor Uppmuntra ditt barn att uttrycka sina känslor, både positiva och negativa. Det är inte bra för barn att dölja sina känslor, eftersom uppdämda känslor kan minska välbefinnandet och egenvärde.
 • Fira prestationer Ett bra sätt att få barn att älska och vara stolta sig själva är att fira deras prestationer, även små prestationer. Till exempel, om de lärt sig knyta skorna, fått bra betyg, provat en ny grönsak, osv.
 • Omge dig med människor som stöttar dig För att barn ska älska sig själva är det viktigt att de omger sig med människor som stöttar dem. Ett tips är att förklara för barn vilka egenskaper som är bra i en vänskap innan de börjar skolan. egen

Familj

Alla barn förtjänar att känna sig älskad av sin familj, men familjekärlek är inte begränsad till familjemedlemmar. Barn kan känna familjekärlek för sina föräldrar, syskon, bonusföräldrar, sin allra bästa vän eller någon annan meningsfull person i deras liv. Familjekärlek består av konstant och stabil kärlek. Familjekärlek förbättrar livskvaliteten och påverkar barns framtida kärleksuttryck.

Tips för barn att lära sig om familjekärlek

 • Förlåta Det är viktigt att barn lär sig förlåta andras misstag. Men barn ska också lära sig säga förlåt när de själva har gjort fel. Alla gör vi misstag ibland, därför är det viktigt att barn förstår ordet förlåt och allt som det innebär.
 • Kompromissa Att lära sig kompromissa är viktigt i alla relationer. Oftast får barn lära sig kompromissa redan när de är små, till exempel med sina syskon om vem som ska få sista tårtbiten.
 • Visa tacksamhet Barn kan visa tacksamhet till de personer de älskar genom att helt enkelt tacka, till exempel att tacka för maten. Men det finns andra sätt att visa tacksamhet, till exempel att berömma kocken eller hjälpa till med disken. Att vara tacksam är ett tecken på respekt, vilket är viktigt i alla relationer.

familj

Vänskap

Vänskap är en typ av kärlek utan romantisk intresse. Vänskap baseras ofta på gemensamma intressen, värderingar och åsikter. Den här typen av kärlek ger respekt, förtroende och lojalitet. Det är viktigt för barn att lära sig om vad en bra vänskap innebär, för att kunna skapa goda relationer med sina vänner.

Tips för barn att lära sig om vänskap

 • Lojalitet När barn börjar bilda meningsfulla vänskap kommer de att lära sig om förtroende, respekt och lojalitet.
 • Stötta och få stöd Det är viktigt att barn får stöd av sina vänner, men det är lika viktigt att de stödjer sina vänner. Att stå upp för varandra, hjälpas åt, lyssna och stödja varandra, är goda egenskaper i en vänskap. En god vänskap bör vara välbalanserad.
 • Empati. Empati är nyckeln till att vara en god vän. Empati innebär att man lyssnar, har tålamod, och försöker sätta sig i andras skor.

vänskap

Romantisk

Romantisk kärlek är inte densamma för barn och vuxna. För barn betyder det att de tycker om en kompis eller klasskamrat lite extra, till exempel en skolförälskelse. Som barn kan romantiska känslor vara ganska förvirrande, och starka romantiska känslor förekommer inte förrän barn blir tonåringar eller vuxna.

Tips för barn att lära sig om romantisk kärlek

 • Kramas Barn uttrycker oftast romantisk kärlek med att hålla i hand eller att kramas. Det är viktigt att barn inte känner sig tvingade eller tvingar andra att göra någonting de inte vill.
 • Uppskatta Ett bra sätt för barn att visa att de tycker om någon är att dela uppskattning. Barn kan dela uppskattning genom att skriva ett kort till exempel.
 • Kvalitetstid Oftast när man tycker om någon vill man vara tillsammans med dem så mycket som möjligt! Barn kan leka tillsammans efter skolan, äta lunch ihop, osv. romantisk

Osjälvisk kärlek

Osjälvisk kärlek ger barn empati, medkänsla och öppenhet. Den här typen av kärlek lär barn att acceptera, förstå och hjälpa andra. Osjälvisk kärlek har fokus på att ge och inte få, och uttrycks med hjälp av samhällstjänst och vänlighet.

Tips för barn att lära sig om osjälvisk kärlek

 • Välgörenhet Det finns många olika sätt att engagera sig i välgörenhet. Till exempel, ni kan plantera ett träd, plocka skräp eller hitta på ett annat välgörenhetsprojekt för att lära ditt barn om klimatförändringar.
 • Empati Att engagera sig i välgörenhet är ett bra sätt att lära barn om värden. Det är viktigt för barn att förstå världen ur olika perspektiv. osjälvisk

Avslutningsvis, väcker kärlek positiva känslor hos barn. Vi vill att barn ska känna sig älskade och lära sig sprida kärlek. Därför är det viktigt att barn förstår olika typer av kärlek redan när de är små.


Behöver du någon som passar ditt barn på Alla hjärtans dag? Då har du kommit rätt! På Babysits.se kan du snabbt och enkelt hitta en barnflicka som passar dig. [Registrera dig idag] (https://www.babysits.se/kontrollpanel/premium/uppgradera/) {rel=follow target=blank} och använd koden *VDAY28** för att få 28% rabatt i två månader!

rosa barry