Skatteregler för barnpassning

Skatteregler för barnpassning

Av Babysits
3 min lästid

Babysits har svar på alla dina frågor om skatteregler för barnpassning. Här hittar du information för både barnvakt och förälder, läs vidare!

Till dig som vill jobba som barnvakt

Behöver jag betala skatt om jag jobbar som barnvakt?

Det här är en bra fråga som vi ofta får höra, och svaret beror på din situation. Om du jobbar som barnvakt samtidigt som du studerar kan du tjäna upp till ett visst belopp per år utan att behöva betala skatt. År 2021 går gränsen vid 20.135 kr, men tänk på att det här beloppet varieras från år till år! Det vill säga att om du som barnvakt tjänar mindre än 20.135kr under 2021, behöver du inte betala skatt på det du tjänat och du behöver inte lämna in någon uppgift till Skatteverket om det. Håll dig uppdaterad med att kolla på skatteverkets hemsida!

Är det lagligt att jobba svart?

Nej, det är inte lagligt att jobba svart. Att jobba svart betyder att arbetsgivaren (föräldrarna som betalar för barnpassningstjänsten) inte betalar sociala avgifter för barnvakten och att barnvakten inte betalar skatt på sin inkomst. Om du tjänar mer än 20.135kr per år som barnvakt är det viktigt att hålla koll på hur mycket du får betalt så att du kan deklarera dina inkomster ordentligt. Vänd dig till skatteverket om du är osäker på hur du ska deklarera dina inkomster!

Till dig som vill anlita en barnvakt

Måste jag betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag?

När du anlitar en barnvakt via Babysits anlitar du en privatperson. Om den du betalar ut ersättning för arbete till är en privatperson med A-skatt gäller följande (information tagen från Skatteverket):

  • Betalar du ut högst 999 kr under ett år till en privatperson behöver du inte göra skatteavdrag, betala arbetsgivaravgifter eller lämna kontrolluppgift. Mottagaren (barnvakteb) ska själv deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.

  • Betalar du ut 1.000kr eller mer men mindre än 10.000 kr till en privatperson (barnvakt) är grundregel att den du anlitar själv ska betala sin skatt och sina avgifter och du ska inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Däremot ska du lämna en kontrolluppgift på beloppet.

  • Om du under ett år betalar ut 10.000 kr eller mer till en privatperson som har A-skatt måste du alltid göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Då kan du använda en förenklad arbetsgivardeklaration.

Vad är RUT-Avdrag?

RUT-avdrag är en skattesubvention som ges till privatpersoner av Skatteverket. RUT är en förkortning på Rengöring, Underhåll och Tvätt. RUT-avdraget gäller bara arbeten som utförs i hemmet, som till exempel barnpassning, städning, eller trädgårdsarbete. Man måste vara minst 18 år för att ansöka om RUT-avdrag. För att få RUT-avdrag måste personen som ansöker ha varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret och ha betalat för rutarbetet. För mer information om RUT-avdrag hänvisar vi till Skatteverket.

Babysits är endast en förmedlande tjänst. Barnvakterna i vårt nätverk är alltså inte anställda av oss. Därför hanterar vi heller inte några RUT-avdrag. Den ekonomiska uppgörelsen mellan kunden och barnvakten sköts direkt mellan parterna.

Sätt igång med barnpassning!

Nu när du har all information du behöver om skatteregler för barnpassning är det dags att sätta igång. Söker du barnvakt? Klicka här! Söker du barnvaktsjobb? Klicka här istället! Lycka till!

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis