5 aktiviteter att göra hemma med barnen en regnig dag

5 aktiviteter att göra hemma med barnen en regnig dag

Hitta ett barnvakts- eller barnvaktsjobb, eller håll dig uppdaterad med de senaste barnpassningstipsen!

Kom igång gratis idag.

Komma igång
Av Babysits
4 min lästid

Ibland tillåter inte vädret utelek eller utflykt, utan du och barnen behöver stanna inne. Det kan vara svårt att komma på vad man ska hitta på tillsammans, inne en hel dag, därför har vi gjort en lista med förslag på aktiviter som barnen kommer att älska!

Skattjakt inomhus

Ordna en riktig skattjakt! Ju mer fantasi du adderar desto mer spännande blir det. Vill du slå på stora trumman så ordnar du en skattjakt i klassiskt pirattema där allt börjar med en flaskpost ("Men hörrni, vad är det för något som ligger och guppar i handfatet?") innehållande ett brev och en skattkarta från Sjörövarfabbe som tar dem iväg på ett äventyr i huset. Innan de kan hitta den riktiga skatten behöver de slutföra olika uppdrag för att ta sig vidare.

En lite enklare variant är att fixa en lapp-skattjakt, där du ritat lappar på olika gömställen i huset. Barnen får den första lappen som föreställer en plats eller ett objekt i huset, låt säga kylskåpet eller soffan. I soffan finns sedan en ny lapp föreställande ett nytt gömställe med en ny lapp och så vidare till att de kommer fram till den riktiga skatten!

Sällskapsspel eller charadlekar

I en tid där skärmar tar upp allt större del av vår vardag är det lätt att de gamla hederliga brädspelen kommer i skymundan. Leta fram några gamla godingar som passar barnens åldrar. Gärna ett som tar lite längre tid så att ni verkligen får tid att sätta er in i spelet. Några favoriter bland både stora och små brukar vara Diamanten, Tjuv och Polis, Monopol, Operation och UNO. För de minsta barnen brukar memory eller fiskdammen gå hem.

Om ni inte har några roliga sällskapsspel hemma så finns det fakiskt en hel del spel som man kan fixa själv. Charader, rita-och-gissa eller "med andra ord" är spel som man enkelt kan göra själv. Det enda du behöver göra är att skriva ner (eller rita, beroende på barnens åldrar) ett par ord att antingen spela upp, rita eller förklara med andra ord.

Bygg ett kuddfort

Använd stolar, soffbord, kuddar och filtar för att bygga det coolaste kuddfortet någonsin! Visst är ett kuddfort mysigt för att till exempel ligga och läsa böcker eller rita, men här är det bara fantasin som sätter gränser för vad ni kan hitta på för lekar med just ert kuddfort. Är det en affär, en skola eller kanske ett riktigt slott för prinsar och prinsessor? Bygg upp en egen liten värld och pyssla fram atteraljer som passar in i just er koja.

Om ni är fler personer så kan du låta varje barn bygga sin egen koja. Helt plötsligt har barnen varsitt litet hus och ni kan leka roliga lekar där ni hälsar på varandra, går och handlar i den andras butik eller lämnar post i varandras brevlådor.

Klä ut er

Leta fram utklädningslådan och låt utklädningen börja! Här får du såklart jobba med det du har, ibland kanske det finns utklädningskläder att tillgå, i andra fall får du vara kreativ och hitta på egna dräkter. Är du duktig på att måla eller sminka kanske du kan göra ansiktsmålningar. Med hjälp av lite pysselmaterial kan ni göra kattöron, svans eller en elefantsnabel. Att klä ut sig till folk man känner, eller kanske ens favoritdjur brukar vara en hit.

Ni kan också klä ut er till olika yrken och hitta på roliga lekar utefter era roller. Till exempel kan någon vara en polis och en annan en tjuv, någon kan vara brevbärare och en annan en bonde som har sin egen gård.

Biokväll!

Alla barn (och vuxna) älskar en riktig biokväll! Och extra roligt blir det ju mer fantasi man har. Börja med att komma överens om en film (kanske den största utmaningen av dem alla) och utse en biljettkoduktör. Denne får rita och klippa biljetter och ordna med sittplatser och placering. Ni behöver även en snackasnvarig som kan fixa popcorn-skålar och något gott att dricka. Sedan kan myset börja!

För att göra biokvällen lite mer utbildande så kan du förbereda frågor till efteråt då ni kan diskutera filmen och låta barnen betygsätta den. Ta upp olika saker som hände i filmen för att se vad de minns och hur mycket de förstod.

Det finns massor av roliga inomhusaktiviteter att hitta på med barn, och det behöver verkligen inte vara avancerat. Så länge du är engagerad och gör hela upplevelsen till något nytt och spännande så kommer du få med kidsen på tåget!

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis