Plötslig Spädbarnsdöd (SIDS)

Plötslig Spädbarnsdöd (SIDS)

Av Babysits
2 min lästid

Vad är Plötslig Spädbarnsdöd (SIDS)? Vi har bett en barnläkare att besvara den här frågan och förklara hur man kan minska risken att det händer. Läs vidare för att lära dig mer om SIDS.

Vad är SIDS?

Plötslig spädbarnsdöd eller sudden infant death syndrome (SIDS) är en sällsynt form av dödsfall, som är vanligast bland barn under spädbarnstiden men även förekommer under förskoleåren. Det sker oftast när barnet sover. Barnläkaren vi pratade med förklarade att diagnosen ställs när ett spädbarn som annars tycks friskt dör utan förvarning och ingen annan förklaring finns. Därför är plötslig spädbarnsdöd ingen sjukdom.

sovande bebis

Hur vanligt är det?

I Sverige är plötslig spädbarnsdöd väldigt sällsynt. Enligt 1177 är det ungefär ett barn på 6.000 som dör i plötslig spädbarnsdöd. Det dör färre än 30 barn av plötslig spädbarnsdöd i Sverige varje år. Ungefär 80% av fallen har inträffat före 6 månaders ålder. Under det första levnadsmånaden är det mycket ovanligt. Det är vanligast vid 3-4 månaders ålder. Va

Hur kan man minska risken?

  • Lägg barnet på rygg när hen ska sova (utan kudde).

  • Använd en bebissovsäck utan extra filtar.

  • Håll temperaturen hemma mellan 18 och 20 grader.

  • Ifall det är någon i familjen som röker, se till att inte röka inomhus.

  • Sov inte i samma säng om ditt barn är yngre än 3 månader.


Vi hoppas att den här artikeln var informativ och hjälpsam. Skriv gärna till oss på Facebook eller Instagrambabysitsbloggen hittar du också flera intressanta artiklar.