Barn och kemikalier

Barn och kemikalier

Hitta ett barnvakts- eller barnvaktsjobb, eller håll dig uppdaterad med de senaste barnpassningstipsen!

Kom igång gratis idag.

Komma igång
Av Babysits
4 min lästid

Kemikalier finns överallt omkring oss, vissa är skadliga och andra inte. Barn är särskilt känsliga för kemiska ämnen. Därför är det bra att utveckla din kunskap! Läs vidare för mer information om hur du kan minska risken för att dina barn utsätts för kemikalier.

Varför är barn mer känsliga för kemikalier än vuxna?

Barn är mer känsliga för kemikalier än vuxna eftersom deras kroppar (hjärnan, hormonsystemet, immunförsvaret mm) inte är färdigutvecklade. Eftersom barn äter mer än vuxna i förhållande till sin kroppsvikt och andas snabbare, kan ett barn få i sig mer kemikalier även om hen utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen. Dessutom utforskar barn sin omgivning genom att känna, smaka och suga på saker och är därför inte lika försiktiga som vuxna. Saker som vi använder varje dag, till exempel mobiltelefoner, tvål, möbler och plastkärl kan innehålla skadliga ämnen.

bebis

Hur påverkas vi av kemikalier?

Kemikalier påverkar människor på olika sätt; vissa kan vara allergiframkallande, andra kan påverka hormonerna i kroppen. Dessutom finns det kemikalier som kan öka risken för cancer. Därför är det viktigt att minska mängden kemikalier som ditt barn utsätts för i vardagen.

kemikalier

Hur kan du minska mängden kemikalier som ditt barn utsätts för?

Förvara alltid farliga produkter utom synhåll och räckhåll för barn, till exempel läkemedel, batterier, maskindiskmedel osv. Hygienartiklar innehåller ofta också kemikalier, till exempel schampo, tvål, deodorant och hudkräm. Välj därför produkter som giftfria och som är anpassade till barnets ålder. Plastprodukter innehåller också kemikalier. Barnprodukter som flaskor, tallrikar och muggar till exempel, är ofta gjorda av plast. Använd glas och porslin när du värmer mat och dryck i mikrovågsugnen. Värme, plast, och mat är ingen bra kombination. Värmen frigör nämligen kemikalier i plasten som sedan kan överföras till maten.

bebis badprodukter

Finns det lagar kring kemikalier?

Tänk på vad du köper och från vilket land du köper! Vissa länder har strikta regler kring kemikalier. Det är därför viktigt att tänka på landets lagar och krav kring kemikalier när du handlar online till exempel. Varor som köps från länder utanför EU kan innehålla ämnen som är förbjudna i Sverige. Vissa mjukgörande ämnen i plastleksaker är förbjudna i Sverige men går att köpa i många andra länder. Ett bra tips är att se till att leksaker och elektronik är CE-märkta! CE-märket betyder att tillverkaren eller importören lovar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produkten.

eko leksaker

Är det bara hälsan som kemikalier påverkar?

Nej, kemikalier påverkar inte bara hälsan, de påverkar också miljön. Båda är viktiga att tänka på. Klimatförändringar kan påverka barnens framtid. Det viktigaste för oss på Babysits är att barn runt om i världen är lyckliga och blir väl omhändertagna. Därför bryr vi oss om miljön och kämpar mot klimatförändringar. Ett sätt att bry sig om miljön är att köpa ekologiska och giftfria produkter.

Barn i naturen

Var kan jag köpa produkter utan kemikalier?

Antalet kemikalier omkring oss är mycket stort och det är inte helt känt hur de påverkar hälsan (hos barn eller vuxna) och miljön på lång sikt. Rådet är därför att vara försiktig om du är osäker. På en eko-affär som rekostart.se till exempel kan du köpa leksaker, nappflaskor, bitringar, matlådor, blöjor och många andra babyprodukter. Dessa produkter är ekologiska, giftfria och miljövänliga. Dessutom hittar du många produkter för vuxna, till exempel smink, hud- och hårvård, liksom rengöringsmedel, och mycket mer. Produkterna kan hjälpa dig som förälder eller barnvakt att minska mängden kemikalier som ditt barn utsätts för i vardagen!

Syskonkärlek

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis