10 saker du kan göra för klimatet

10 saker du kan göra för klimatet

Av Babysits
4 min lästid

Förut var Earth Day dagen då vi uppmuntrades att ta hand om vår planet och vara extra snäll mot miljön. Nu när forskningen har visat hur dåligt vi tagit hand om planeten den senaste tiden och vilka katastrofala konsekvenser det haft och har så borde varje dag räknas som Earth Day!

Inte bara vuxna utan även barn kan göra stor skillnad för klimatet bara genom små vardagliga handlingar. Babysits har gjort en lista på enkla men roliga idéer på hur du kan få dina barn att vilja hjälpa till att rädda planeten!

1. Cykla till skolan eller jobbet

Att cykla är inte bara bättre för miljön, det är också bra för dig och dina barns hälsa. Genom att ta cykeln får dina barn en naturlig motion varje dag. Och du slipper ha dåligt samvete för att de bara sitter inne och spelar på paddan när de kommer hem.

2. Planera egna frukter och grönsaker

Genom att plantera eget frukt och grönt lär sig barn om kretsloppet och även hur man tar hand om levande växter. Det blir tydligare för dem var maten kommer ifrån, vad ekologiskt och närodlat innebär och varför det är viktigt att vi har respekt för växterna i naturen.

3. Stäng av vattnet när du borstar tänderna

Bara genom denna enkla handling kan du spara omkring 12 liter vatten om dagen. Det blir 4000 liter per år!

4. Släck alltid ljuset efter dig när du går ut från ett rum

Släcka lamporna i rummen du inte är i sparar både energi och pengar. För att göra det lite mer spännande kan ni köra “svordomsburks”-metoden: varje gång ditt barn hittar ett tomt rum med lysande lampa får du stoppa en krona i en burk.

5. Plocka skräp på gatan

Ta med barnen på en skräpplockar-promenad. Lek att ni är superhjältar som ska rädda planeten från skräp - för det är ju precis det ni är!

6. Återanvänd tomma förpackningar som pyssel

Vad kan ni skapa av gamla glasburkar, tetraförpackningar, PET-flaskor och kapsyler? Här gäller det att tänka kreativt! Kolla på nätet efter DIY-idéer, Pinterest brukar vara en bra källa.

7. Inför “köttfri måndag”

Köttproduktionen står för ungefär 15 procent av världens utsläpp. Att äta vegetariskt en dag i veckan är ett enkelt första steg mot en mer miljövänlig vardag. Utbilda dig själv i ämnet och förklara sedan för dina barn varför det är bra att skippa köttet då och då. Gör köttfria dagen till ett roligt event där ni kommer på spännande menyer och testar ny mat.

8. Plantera ett träd

Om ni har en trädgård eller någon annan plats där det finns möjlighet att plantera ett träd är detta ett perfekt sätt att lära barnen varför träd är så viktiga för oss människor. Diskutera vad som händer när ni planterar trädet och kom fram till hur ni ska ta hand om det på bästa sätt.

9. Källsortera

Ta fram superhjälten igen - ni ska återigen rädda jorden från skräp, men denna gången är det ert eget skräp som ni ska ta hand om. Låt barnen rita teckningar på olika skräp (plast, kartong glas, metall etc.) och skapa en återvinningsstation hemma.

10. Sluta använda plastpåsar

Om barnen får lära sig redan vid ung ålder att använda tygpåsar istället för engångspåsar är chanserna stora att de kommer att fortsätta med detta även som vuxna.

Kom ihåg: barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör. Vi behöver lära dem hur och varför det är så viktigt att respektera vårt jordklot. Att leva ett miljövänligt liv är en förutsättning för att vi ska kunna ha en framtid på den, och ju tidigare barn lär sig detta desto bättre. Även om du själv känner dig som en nybörjare på det här med att vara klimatsmart, så kan du fortfarande lära dina barn grunderna och sedan lära dig mer och mer tillsammans med dem.