Så hanterar du ett barn i trotsåldern

Så hanterar du ett barn i trotsåldern

Av Babysits, 3 min lästid

Dela:

Det är inte alltid enkelt att ta hand om ett barn i trotsåldern. Särskilt inte som barnvakt då barnet förstår att föräldrarna inte är där och därför testar dina gränser (och ditt tålamod)! Dessa tillfällen när barnen testar dina gränser är dock ofta en naturlig del av barnets beteende och ett sätt att lära känna dig. Så länge det bara handlar om mindre utbrott så finns det en del tips och tekniker som du kan använda dig av för att göra situationerna mer hanterbara.

Fråga föräldrarna hur de brukar hantera liknande beteende

Det är viktigt att inte totalt förändra barnets normala miljö och vanor. Därför borde sättet du tar hand om barnet inte skilja sig avsevärt från hur föräldrarna gör det. Prata därför alltid med föräldrarna och var inte rädd för att fråga dem hur du bäst kan hantera situationer som du tycker är svåra eller utmanande. De kommer bara uppskatta att du vill göra det så bra som möjligt för deras barn!

Skälla och skrika hjälper inte

Det finns kanske inget värre du kan göra än att bli arg och skälla ut ett argt barn, det leder ingentstans och kommer förmodligen bara göra sitationen värre. Försök istället att ta det lugnt och försök lugna barnet genom att förstå vad det är som känns fel och se om ni kan hitta en lösningn till problemet.

Ge inte efter

Barn är smarta och det är vitkigt att du visar att du inte går på vad som helst. Annars kommer barnet snabbt förstå att det går att köra med dig och att det enda som behövs är att bli lite arg för att få som man vill.

Var uppmärksam och ha tålamod

Tålamod är en barnvakts bästa vän. Du är den vuxna och har därmed ansvar för att vara personen som ser till att läget är under kontroll. Kom ihåg att aldrig visa barnet att deras beteende sätter ditt tålamod på prov. Låt det inte gå så långt att du tappar det utan försök håll dig lugn, andas och prata med barnet.

Flytta fokus

Att känna sig uttråkad eller osedd kan få vilket barn som helst att bli upprörd. För att undvika det är det viktigt att hitta på saker och aktiviteter som intresserar och uderhåller baranet, på så sätt flyttar du fokus från det tråkiga till något roligt och härligt. Var kreativ! (Här finns några tips på roliga aktiviter att göra inomhus)

Till sist, belöna gott beteende

Detta fungerar definitivt! Men använd denna teknik smart… Om du tycker att barnet har försökt förbättra sitt beteende avsevärt så kan du belöna detta genom att till exempel åka till något roligt ställe, spela barnets favoritspel eller liknande.


Förhoppningsvis kan dessa tips vara till nytta när du står där mitt i trotset och känner dig överväldigad. Kanske är dock det bästa tipset av dem alla att ta djupa andetag, inte hetsa upp dig och tänka att det kommer att gå över!