Frukt- och grönsaksdjur

Frukt- och grönsaksdjur

Av Babysits, 3 min lästid

Dela:

Ät 5 frukter om dagen - ja gärna, men hur? Och framförallt, hur får man barnen att äta mer frukt och grönt? Vi har satt ihop några roliga och enkla “recept” som du kan göra tillsammans med barnen. Låt kreativiteten flöda och hitta på nya typer av djur med olika frukter och grönsaker. Det finns många roliga färger, former och konsistenser för barnen att upptäcka och förhoppningsvis blir de mer intresserade av nyttig och hälsosam mat!

Röda fjärilar 🦋

Papillonsfraises Låt oss börja med något enkelt: hur du kan få några jordgubbar att förvandlas till vackra och goda fjärilar i bara några få steg. Allt du behöver är jordgubbar och myntablad. Skär varje jordgubbe från toppen och ner till de gröna bladen utan att skära helt igenom. Vik försiktigt ner “vingarna” och lägg fjärilarna på en tallrik. Använd två myntablad som spröt.

Smarrig påfågel

Paonfruits För pågelen behöver du vindruvor (helst gröna, men det spelar inte så stor roll), blåbär, ett päron och en morot. Halvera päronet och vindruvorna vertikalt. Placera päronet i mitten av tallriken och sprid ut vindruvshalvorna runt om för att forma fjädrarna. Lägg sedan ut blåbär i fjädrarna för att få det klassiska påfågelmönstret. Det sista du behöver göra är att skära ut två ben och en näbb från moroten. Lämna denna delen till större barn eftersom det kan vara lätt att skära sig på kniven, och se till att hela tiden ha uppsikt! Nu är påfågeln färdig!

Två små fiskar

Poissonsradis För att skapa dessa två fiskar behöver du tre olika grönsaker: rädisor, morötter och gurka. Beroende på vad för grönsaker barnen tycker om kan ni välja olika färger till huvudet, kroppen och sjärtfenan. Skär tunna skivor och placera på en tallrik. Här har vi även använt blåbär som vattenbubblor.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad för vad för roliga djur och mönster du kan få till av olika frukter och grönsaker. Använd dig av frukt och grönt för säsongen och låt barnen utveckla sina smaklökar genom att introducera nya frukter för dom. Och glöm inte bort att låta barnen hjälpa till att skapa djuren, det är ofta uppskattat! Däremot kan det vara bra om du sköter kniven, eller om du har stora barn, låter dom skära enkla saker under uppsikt. Lycka till!