Tips inför första mötet med barnvaktsfamiljen

Tips inför första mötet med barnvaktsfamiljen

Av Babysits
4 min lästid

Det kan kännas både spännande och nervöst att träffa familjen som du ska vara barnvakt till för första gången. För att hjälpa dig på vägen och göra ett första gott intryck har vi samlat våra bästa tips!

Du har kommit i kontakt med en familj som erbjuder ett barnvaktsjobb som du är intresserad av. Allt verkar klicka mellan er och ni bestämmer er för att träffas för ett första möte så att ni kan lära känna varandra. Oddsen vid träffen är höga, eftersom det kan avgöra huruvida du kommer att få jobbet eller inte. Du vill helt enkelt göra ett så gott intryck som möjligt, och vi har knepen för hur du kan skaffa dig de bästa förutsättningarna.

1. Inför mötet

Se till att det verkligen blir ett första möte

 • Det är inte ett måste att träffas IRL innan själva barnpassningstillfället, men vi uppmuntrar alla våra barnvakter och föräldrar att göra det.
 • För din egen säkerhetsskull rekommenderar vi att du träffar föräldrarna på en offentlig plats och att du har med dig någon (till exempel din mamma, pappa, syskon eller vän) så att du känner dig trygg.

Vänta tills du känner dig bekväm

 • Det är viktigt att du känner dig trygg och bekväm med familjen, be därför om att ses fler gånger innan din första arbetsdag om du känner att det behövs.
 • Föräldrar kan även be dig om att passa barnen en stund medan de fortfarande är hemma. På så vis kan de se hur du är med barnen och du får även chansen att fråga frågor.
 • Om du har tänkt passa barnen i ditt eget hem, se då till att föräldrarna har besökt ditt hem åtminstone en gång innan du börjar sitta barnvakt åt dem.

2. Under mötet

Klä dig lämpligt

 • Kostym är inte nödvändigt, men att se helt och ren ut, klä sig barnpassningsvänligt eller mer uppklätt för en intervju kan ge ett positivt första intryck hos föräldrarna.

Var beredd på frågor

 • Var förberedd på att svara på frågor om dig själv och din erfarenhet som barnvakt. Föräldrarna kommer känna sig tryggare om de känner att du har koll på läget.
 • Detta visar att du är en förberedd och ansvarstagande person. Försök tänka ut i förhand vad för slags frågor föräldrarna kommer att ställa och hur du ska svara på dem.

Förbered egna frågor

 • Även detta visar att du är förberedd och ordningsam.
 • Att ställa egna frågor kommer också att hjälpa dig själv inför ditt nya jobb: du får bättre koll på vilka förväntningar föräldrarna har på dig så att du kan vara en bättre barnvakt.

Visa intresse för barnet

 • Om barnet är med vid mötet, se till att du spenderar lite tid på att lära känna barnet och prata med det.
 • Detta visar dels för föräldrarna att du är intresserad av att lära känna barnet, och det kommer dessutom hjälpa din och barnets relation. Barnet kommer att känna sig tryggare med dig och du kommer att lära dig snabbare hur barnet är och vad det tycker om och inte.

3. Efter mötet

Om mötet gick bra och du vill ha jobbet så rekommenderar vi att du diskuterar alla viktiga detaljer med föräldrarna innan du börjar med första barnpassningstillfället, så att du kan känna dig väl förberedd. Du kan använda vårt startformulär som en riktlinje.

Babysits erbjuder också en privat meddelandetjänst för att möjliggöra kommunikationen mellan användarna. Det är viktigt att du kommunicerar med andra användare via Babysits först, tills att du känner dig trygg nog att utbyta kontaktuppgifter med dem och byta till andra plattformar. Kom ihåg att vi inte kan hjälpa dig med klagomål angående meddelanden som har skickats utanför vår meddelandetjänst, eftersom vi inte har tillgång till översikt över dessa meddelanden. Om du använder en annan plattform för kommunikationen är det på egen risk!

Summa summarum är helt enkelt att vara förberedd. Vi hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att framstå som ditt bästa jag under första mötet. Lycka till!