Förbered er för skolstart!

Förbered er för skolstart!

Av Babysits
3 min lästid

Efter ett sommarlov som känts som en hel evighet är det återigen dags för skolstart! En tid på året som kan bli väldigt stressfylld för barnfamiljer. Lösningen: förberedelser och fasta vanor!

Skolstarten kan kännas både läskig och övermäktig för många barn. Som förälder vill man då göra allt i sin makt för att hjälpa sitt barn och göra situationen enklare. Här följer några tips på hur ni på bästa sätt kan förbereda er för skolstarten:

Skolstart

1. Köp hem allt som behövs

Fyll skolväskan med pennfodral, anteckningsböcker och skolböckerna som behövs för terminen. Ett smart trick är att färgkoordinera anteckningsböckerna efter skolämne så det blir enklare att ha koll på vilken bok som hör till vilket ämne.

För yngre barn kan det vara bra att namntagga ifall de tappas bort. Fyll i förnamn, efternamn och klass.

2 Förbered allt i förväg

En god idé är att packa ryggsäcken och lägga fram kläder dagen innan så att allt är färdigt inför första skoldagen. Gör dessa förberedelser tillsammans så känner ni er redo båda två!

3 Glöm inte frukosten!

Förbered en god och energirik frukost på morgonen som hjälper barnet att hålla sig pigg under dagen. Det kan också vara bra att packa en frukt eller ett mindre mellanmål till rasten eller resan till skolan.

4. Få dem i säng tidigt

Kanske har ni, med all rätt, dragit ut på läggtiden under lovet. Men för att klara av långa skoldagar är det viktigt att hinna få en god natts sömn. Har du svårt att få barnen trötta på kvällen kan ni testa någon sport eller aktiv lek på eftermiddagen.

5. Gå upp tidigt

Precis som sena kvällar, är de lata sommarmorgnarna över. För att inte göra övergången alltför drastiskt kan det vara bra att börja gå upp tidigare några dagar i förväg. Även på helger är det bra att ha en väcktid, även om det självklart är härligt med lite sovmorgon. Motivera dem att stiga upp ur sängen genom att locka med roliga aktiviteter.

6. Bestämd läxtid

Barnen kan bli bombarderade av läxor redan första dagen. Se därför till att vara väl förberedda! Bestäm redan från början vilken tid på eftermiddagen/kvällen som är läxtiden. Om du inte har tid att hjälpa till med läxor så kan du hitta en barnvakt med expertis på läxhjälp!

Förhoppningsvis kan de här knepen hjälpa både dig och ditt barn att få en härligare skolstart. Håll rutinerna roliga och glöm inte bort att ge ditt barn utrymme för vila.

Tack vare dessa små trick kommer skolan att möta lyckligare föräldrar och elever! Det viktiga är att göra denna rutin rolig utan att glömma att belöna dina barn genom att lämna dem lite utrymme att vila.

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis