Ge gamla saker nytt liv!

Ge gamla saker nytt liv!

Av Babysits, 3 min lästid

Överkonsumtion är ett problem som påverkar oss alla. Det finns därför inga ursäkter, vi alla behöver bli bättre på att återanvända det vi har istället för att slänga och köpa nytt - för våra barns framtid. Vi vuxna har även ett ansvar i att lära barnen att vara klimatsmarta och vägleda dom i hur man kan hjälpa till att rädda planeten. Att pyssla för att återbruka skräp och gamla saker är ett bra och roligt steg i rätt riktning.

Två koncept som är viktiga i kampen för en klimatsmart vardag är återanvändning och återvinning. Två olika vägar mot samma mål.

  • Ett återanvänt objekt är helt enkelt något som inte kastas utan istället återanvänds, ofta med ett annat syfte. Det är en förebyggande åtgärd eftersom objektets funktionalitet återställs genom det tillskrivs ett nytt värde.
  • Ett återvunnet objekt är å andra sidan redan ett avfallsobjekt eftersom det inte längre har samma funktion som det ursprungligen hade. Materialet används för att producera en liknande eller en helt annan produkt.

På Babysits kan du hitta många roliga idéer på hur du kan återanvända gamla objekt. Nedan kan du hitta några enkla DIY’s som du kan göra tillsammans med barnen för att lära dom att alla saker har rätt till ett andra liv.

PET-krukor

Har ni gamla PET-flaskor hemma? Förvandla dom till små krukor som ni kan plantera frön i! Allt som behövs är en sax, färg och lite fantasi. Låt barnen skapa sina egna små fantasidjur.

PET-krukor

Organizer

Har ni haft kalas nyligen? Eller picknick? Kanske blev det ett par papperstallrikar över? Isåfall kan du göra dessa söta organizers att hänga upp på väggen eller på sidan av skrivbordet.

Organizer

Minnesburk

Spara gamla glasburkar istället för att låta dom gå till återvinning och använd för att skapa fina minnesburkar. Fyll med små sovunier från en resa, ett foto och annat som påminner dig om minnet.

Minnesburk

Små handlingar kan hjälpa barn att förstå att man inte bara ska kasta saker. För fler idéer, kolla in Babysits Instagramkonto @babysitsse.

Ju tidigare barn lär sig att vara klimatsmarta och snälla mot naturen, desto större är chansen att dom kommer börja bry sig om miljön och ta egna initativ till att göra den till en bättre plats.