4 roligaste utelekarna

4 roligaste utelekarna

Hitta ett barnvakts- eller barnvaktsjobb, eller håll dig uppdaterad med de senaste barnpassningstipsen!

Kom igång gratis idag.

Komma igång
Av Babysits
4 min lästid

Är det fint väder ute? Varför då inte leka med barnen utomhus? Barn kan lätt bli uttråkade när de sitter inne hela dagen, och fint väder erbjuder en bra möjlighet att få barnen med ut och få lite frisk luft. Den stora öppna ytan som finns utomhus ger barn möjlighet att springa runt och engagera sig i mera aktiva aktiviteter som gör dem glada, friska och viktigast av allt: underhållna! Här är några tips på roliga utomhuslekar.

Fånga bollen

Fånga bollen är en rolig lek för flera spelare (du behöver vara minst 3 spelare). Spelet spelas med en boll och én person som ska fånga bollen. De andra spelarna står i ring runt personen som ska fånga bollen. Spelet går ut på att spelarna ska kasta bollen till varandra medan spelaren i mitten ska förska fånga bollen när den är i luften. Om personen i mitten fångar bollen så blir spelaren som kastade bollen den som ska fånga bollen.

För att göra spelet roligare och svårare, kan du ha fler personer som ska fånga bollen, eller flera bollar - men då behöver du också flera personer.

Vad du behöver:

  • En boll

Hoppa hage

Hoppa hage är en rolig utelek som kan lekas på uppfarten eller på trottoaren. Du behöver ha några färgglada gatukritor som barnen kan använda för att rita en hopphage på marken. Hopphagen kommer att bestå av tio numrerade rutor. Den sista rutan är oftast "mål"-rutan. När ni har ritat klart hopphagen, kasta en liten sten så att den landar i den första rutan: nummer ett. Spelet går ut på att hoppa genom hagen med bara en fot i taget på varje ruta. Rutan där stenen ligger ska hoppas över. Spelaren måste hoppa hela vägen till "mål"-rutan och sedan vända och på vägen tillbaka stanna och plocka upp stenen. Spelaren får bara hoppa innanför rutorna och om de rör linjerna eller tappar balansen är deras tur slut. Om spelaren klarar detta hela vägen fram och tillbaka får denne kasta stenen en gång till, denna gång till ruta nummer två och så vidare.

Målet är att vara den första som har kastat och plockat upp stenen från varje ruta. När du förlorar en omgång, får du börja på samma rut-nummer nästa gång det är din tur.

Barnen kan också få vara kreativa och rita hagen i olika färger, former eller genom att rita bilder i rutorna!

Vad du behöver:

  • Gatukritor
  • Liten sten eller bönpåse

Hopprep

Hoppa hopprep går att göra med flera spelare där två spelare vevar hopprepet (åt samma håll!) och en tredje spelare hoppar över hopprepet. Barn kan även hoppa hopprep själva. Om man är fler än fyra spelare kan varje spelare turas om och byta när en spelare missar hopprepet. Att hoppa hopprep är en jättebra aerobisk övning.

Vad du behöver:

  • Ett hopprep

Flask-fotboll

När man ska spela flask-fotboll behöver man vara minst tre spelare och ha en plan att spela på. Varje spelare fyller upp en plastflaska utan lock och ställer den var som helst på planen. Sedan samlas spelarna i en cirkel runt en boll i mitten av planen - varje spelare ska vara åtminstone tio steg från bollen. När startsignalen för spelet går ska spelarna springa för att få bollen. När en spelare har bollen ska hen försöka skjuta ner de andra spelarnas vattenflaskor med den. Spelare vars flaskor har blivit nedskjutna får endast ställa upp dem igen när själva har bollen. Spelet går ut på att vara den som har mest vatten kvar i sin vattenflaska när spelet är slut. Ställ ett alarm på tio minuter på din mobil, spelet avslutas när alarmet går igång. Då är det dags att kontrollera vem som har mest vatten kvar i sin flaska.

Vad du behöver:

  • En flaska per person
  • Vatten
  • En boll

Förutom dessa förslag finns det många fler aktiviteter för barn att leka ute. Kom ihåg att skydda barnen från solen på sommaren genom att använda solkräm, sätt på en hatt och se till att de få i sig vätska.

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis