Tips till barnvakter

Barnpassning för första gången: Vad du behöver veta

 • Lägg till en tydlig beskrivning på din profil som låter föräldrar veta vilka färdigheter du har. Var så specifik som möjligt.
 • Välj ut och kontakta de föräldrarna du föredrar. Planera ett telefonsamtal för att lära känna dem bättre. Om du är nöjd med telefonsamtalet, varför inte planera ett besök med föräldrarna så att du kan träffa deras barn? Kom ihåg att bara träffa användare som du litar på, eftersom vi inte kontrollerar föräldrarna som registrerar sig Babysits.
 • Speciellt om du är under 18 år, bör du ta med någon till det första mötet, eftersom du aldrig kan vara helt säker på vem du har att göra med.
 • Om föräldern vill att du ska hämta deras barn från skolan behöver du först introduceras för barnets lärare och kanske även de andra föräldrarna i skolan först. Be föräldern att ordna alla nödvändiga introduktioner.
 • Det är inte ovanligt för föräldrar att be om att se ditt ID-kort vid första möte, men skicka aldrig en kopia av ditt officiella ID via e-post! Visa det bara för dem personligen.
 • Ålder är viktigt. Babysits har ett lägsta ålderskrav på 13 år för att säkerställa kvaliteten och tillförlitligheten hos de tjänster som erbjuds på vår plattform.

Det bästa (extra)jobbet

Att passa barn är kanske det roligaste extrajobbet som finns! Du får leka med barn och kan koppla av när du har lagt dem i säng. Med Babysits är arbetet ännu roligare, eftersom du har kontroll över dina egna arbetstider och arbetsgivare!

Om du vill göra barnomsorg till ett heltidsjobb, bör du överväga att registrera dig hos en barnvaktsagentur och bli dagmamma/nanny! Hos en argentur kommer du att kunna ta kurser och lära dig nya saker så att du kan bli en expert i ditt område.

Inträdesformulär

Be föräldern att fylla i det här formuläret innan du ska passa deras barn för första gången. Detta bidrar till att säkerställa att problem inte uppstår medan du är med barnet.

Visa inträdesformulär

Förbered dig

 1. Tidtabell. Kontrollera ditt schema för att säkerställa att du verkligen kan arbeta när du blir ombedd att sitta barnvakt. Kom ihåg att fråga föräldrarna om när du förväntas arbeta och hur länge. Schemalägg möten via Babysits. Vi håller dig uppdaterad med påminnelser. Kom ihåg att du alltid kan förhandla om specifika tider och varaktigheter om du inte kan arbeta den specifika tiden som föräldern anger. Du bör aldrig acceptera att ta hand om barn medan du ska vara i skolan, på jobbet eller måste ta hand om ditt eget barn (om du inte har registrerat dig som föräldrar-hjälper-föräldrar).

 2. Särskilda instruktioner för spädbarn. Om du passar en bebis, be föräldrarna att ge dig noga instruktioner för att ta hand om barnet. Till exempel borde du veta var allt barnets vårdmaterial finns, såsom blöjor, nappar och så vidare.

 3. Gör avtal om användning av saker i huset. Om du är barnvakt i familjens hus, ta då inte bara för givet att du kan använda alla deras faciliteter (kylskåp, TV, telefon, etc.). Klargör alltid med föräldrarna i förväg vad du kan använda i hemmet för att säkerställa en positiv och problemlös upplevelse.
 4. Husregler. Fråga alltid föräldrarna om de förväntar sig att någon kommer till huset medan du är där och om du ska svara i telefonen. Du kan även be föräldrarna att aktivera sin telefonsvarare eller vidarekoppla samtal till sina mobiltelefoner så att du inte distraheras när du tar hand om deras barn. Du bör också be föräldrar att klargöra när och för vem du ska svara i telefonen.
 5. Gör din research. Vad tycker barnen om att göra? Barn har olika intressen beroende på deras ålder. Lär dig vad de tycker om och skräddarsy hur du tar hand om varje barn.

Vad man ska göra när man sitter barnvakt

Att ta hand om barn kräver träning, tålamod och förståelse eftersom att du alltid behöver vara beredd på oväntade situationer, t.ex. en bebis som behöver ett blöjbyte eller om ett barn stökar ner.

Steg för steg

 1. Skriv ner följande information: telefonnummer, adress, hemtelefonnummer till huset där du ska sitta barnvakt, barnens namn och (i händelse av nödsituation) nödnummer och barnets eventuella allergier. Fråga alltid var Första hjälpen-kitet finns.
 2. Öppna aldrig dörren för främmande människor. För din egen säkerhet, öppna endast dörren för personer som du eller föräldrarna väntar besök från. Se alltid till att du först ser vem som står vid dörren innan du öppnar den och fråga alltid föräldrar i förväg om tillstånd att bjuda in människor till deras hem. Om du är osäker, ring alltid föräldrarna eller öppna helt enkelt inte dörren.
 3. Kom på vad du ska göra tillsammans med barnen när du sitter barnvakt. Om du har mycket tid tillsammans med barnen, dra igång en pysselverkstad! Du kan också fråga barnen om de själva kan komma med idéer för roliga och säkra aktiviteter, för att göra det roligare och mer engagerande för dem. En positiv och glad attityd kommer man långt med! Överst på den här sidan har vi samlat några ideér på aktiviteter som du kan använda för inspiration.
 4. Håll barnet i sikte och i ett rum, så du är säker på att de är säkra. Säkerhet bör alltid vara din första prioritet! Se till att du alltid håller ett öga på barnen i din vård. Låt aldrig barnen leka själva utomhus och ta inte med barnen på utflykter om inte föräldrarna har godkänt det först!
 5. Lägg barnet till säng vid den tid som föräldrarna ber dig. Det är viktigt att du lägger barnet för natten vid den tiden som föräldrarna säger för att inte störa deras rutin och sovschema. Detta är särskilt viktigt för små barn; om de läggs för tidigt så kommer de att vakna tidigare och kommer inte somna längre. Om barnet inte vill sova, kan du alltid försöka ge dem deras favoritleksak som de kan gosa med i sängen eller läsa en godnattsaga för dem. Kom ihåg att små barn kan bli gnälliga när de är trötta! Till sist, var noga med att kolla barnen regelbundet.
 6. Lek med barnet! Barn älskar att leka så var inte rädd för att smutsa ner dig eller vara lite barnslig! Var bara dig själv och ha det roligt - om du har kul är chansen stor att barnet också har det. Barnen kommer att berätta för sina föräldrar sin tid med dig, så se till att de har haft en bra upplevelse.
 7. Städa innan föräldrarna kommer hem. Försök att lämna huset i samma skick som när du kom. Det innebär att städa upp efter dig själv och barnet. Du kan alltid be barnet att hjälpa dig att lägga tillbaka sina leksaker, men de ska inte ta disken för dig, eftersom du är den som har ansvaret för dem!

Första mötet med familjen

Vi rekommenderar starkt barnvakter att träffa föräldrar och barn i förväg. För din egen säkerhet rekommenderar vi att du ber föräldrarna om att få träffas på ett offentligt ställe och att du tar med dig någon.

Du bör också ta dig den tiden du behöver för att känna dig bekväm med den andra parten, även om det betyder att ni träffar varandra flera gånger före den första dagen. Föräldrar kan också be dig att passa deras barn första gången medan de är hemma. På så sätt kan de se hur du tar hand om deras barn du kan ställa frågor till dem. Om du väljer att ta hand om barnet hemma hos dig, se till att föräldrarna redan har besökt ditt hem minst en gång innan du börjar ta hand om deras barn.

Om du hade ett bra möte och vill vara barnvakt för föräldrarna rekommenderar vi dig att reda ut alla viktiga detaljer innan du börjar barnpassningen så att du är väl förberedd. Du kan använda vårt startformulär som riktlinje.

Babysits erbjudar också en privat meddelandetjänst för att möjliggöra kommunikationen mellan användarna. Det är viktigt att du kommunicerar med andra användare via Babysits först, tills att du känner dig säker nog att utbyta kontaktuppgifter med dem och byta till andra plattformar. Kom ihåg att vi inte kan hjälpa dig med klagomål angående meddelanden som har skickats utanför vår meddelandetjänst, eftersom vi inte har tillgång till översikt över dessa meddelanden. Om du använder en annan plattform för kommunikationen är det på egen risk!

Barnpassning tillsammans med någon annan

Det är alltid trevligt att ha en hjälpande hand, speciellt när du är tar hand om flera barn. Om föräldrarna ger dig tillåtelse, varför inte bjuda in en vän att hjälpa till och stanna hos dig medan barnen sover?

Få fler tips?