Vad är en barnvakt på distans

Vad är en barnvakt på distans

Hitta ett barnvakts- eller barnvaktsjobb, eller håll dig uppdaterad med de senaste barnpassningstipsen!

Kom igång gratis idag.

Komma igång
Av Babysits
4 min lästid

Vi har länge gått mot en mer digital tillvaro, och vet du att du nu även kan anställa en online barnvakt? Babysits erbjuder nu barnpassning på distans, helt enkelt barnvakter som passar dina barn via videosamtal. Välkommen till världen av virtuell barnpassning, eller som vi valt att kalla det: barnvakter på distans!

Vad är en barnvakt på distans och hur kan det hjälpa er familj?

Vad menar vi egentligen med barnvakt på distans? Barnvakter på distans, eller virtuell barnpassning, är helt enkelt barnvakter som hjälper till att underhålla, se efter eller ta hand barn på distans, genom att använda en videosamtalsapp som till exempel Skype eller FaceTime. Det här är något som kan vara användbart av flera olika anledning. Kanske behöver föräldrarna jobba hemifrån eller göra något annat viktigt hemma som kräver hela deras uppmärksamhet. Virtuell barnpassning kan vara ett användbart hjälpmedel för föräldrar som behöver göra andra saker medan barnen är hemma. Behovet av en barnvakt på distans kan skilja sig helt från en situation där en barnvakt behövs på plats i person. Det är inte meningen att föräldrar ska lämna deras barn ensamma hemma hela dagen med en virtuell barnvakt för att de behöver ut och göra ärenden.

Att tänka på vid virtuell barnpassning

Det finns vissa saker en bör vara medveten om och tänka lite extra på när det gäller barnpassning på distans. Först och främst är det viktigt att komma ihåg att det inte är detsamma som att sitta barnvakt IRL. En barnvakt som passar barnen via videosamtal kan inte göra samma saker och blir aningen begränsad i barnpassningen. Till exempel kan en virtuell barnvakt inte mata barnen eller hjälpa till vid en olycka eller nödsituation. Därför är det viktigt att föräldrarna är medvetna om denna praktiska begränsning och finns nära till hands om något sådant skulle hända.

För att undvika sådana situationer är det också viktigt att barnet befinner sig i en ** kontrollerad miljö **. Vad detta innebär varierar beroende på ålder, till exempel är det viktigt att ett yngre barn inte har potentiellt farliga föremål i närheten av sig, medan detta är mindre nödvändigt att tänka på om barnet är äldre. Notera även att barnpassning på distans inte är lämpligt för bebisar eftersom bebisar generellt behöver mer omvårdnad som inte kan skötas endast via en skärm.

Vad gör en virtuell barnvakt?

Med hänsyn till ovan nämnda begränsningar kan en barnvakt fortfarande ge mycket hjälp på distans! De kan göra många olika saker för att hålla koll på barnen, hålla dem underhållna och hjälpa dem att lära sig, här är några av våra favoritidéer:

Pyssla och göra DIY’s

Det finns massor av olika pyssel och DIY’s som barnvakter och barn kan göra tillsammans över videosamtal. Utgå från barnets ålder. Återanvänd gammalt skräp, rita eller gör origamis. Föräldrar kan förbereda pyssel i förväg för att underlätta barnpassningen. Titta in vår pysselsida för att få mer inspiration på vad ni kan göra.

Många DIY’s går att leka med när de är färdiga. Gör flygplan av gamla PET-flaskor och se vems flygplan som kan flyga längst. Eller rita djur och skapa ert egna virtuella zoo. Pyssel är perfekt karantänunderhållning då det är roligt och kreativt, även om det sker via en skärm. Men det finns även andra spel som kan underhålla barn över nätet.

Spela spel

Kanske tänker du genast på TV- eller datorspel när du tänker på virtuella spel. Men det finns även andra spel som barnvakter kan spela med barnen på videosamtal, spel som inte är TV- eller datorspel. Testa någon av dessa:

  • Simon says eller Följa John
  • Huvud-axlar-knä-och-tå
  • Ett skepp kommer lastat
  • Pictionary (rita-gissa)
  • Charader
  • Sten, sax, påse
  • Skapa en dansrutin tillsammans

Det finns massor av andra spel som ni kan göra också. Lek tillsammans, hitta på en egen saga eller återskapa olika filmscener. Bara fantasin sätter gränser.

Högläsning

Finns det något mysigare än ljudböcker? Ja, ha en barnvakt som läser en saga i realtid via skärm. Att läsa tillsammans är både mysigt, spännande och lärorikt. Låt barnen få stanna sagan för att fråga om något de undrar, och förklara om det är något de inte förstår. Börjar barnet tröttna på att läsa? Gör det mer spännande genom att hitta på ett nytt slut, eller komma på en egen saga fast med samma karaktärer eller platser.

Läxläsning

En annan perfekt aktivitet för virtuell barnpassning är läxläsning. Barnvakten kan både undervisa och hjälpa till med läxor eller att plugga till ett prov. Var kreativ och hitta på egna lektioner eller fundera på nya, spännande studietekniker.

Vi har några användbara tips för barnvakter som vill hjälpa till med läxläsning online.

Kolla in alla våra barnvakter och läxläsare som är redo att hjälpa till på distans!

Gå med i Babysits community!

Registrera dig gratis