Så tar du den perfekta profilbilden

Så tar du den perfekta profilbilden

Av Babysits, 4 min lästid

Är du osäker på vad för foto du ska använda till din Babysits-profil? Profilbilden är en viktig del eftersom den ger föräldrarna ett första intryck av vem du är. Om du råkar ha några professionella bilder liggande hemma så ska du såklart använda dem, men det är absolut inte ett krav. De flesta tar sina profilbilder själva och med dagens mobilkameror är det enkelt att få till ett foto av bra kvalitet. Så hur ska du då tänka när du ska ta din profilbild? Låt oss gå igenom allt tillsammans.

Välj en bild som ser ut som dig

Det är viktigt att föräldrarna får en korrekt bild av hur du ser ut. Välj därför en relativt nytagen bild som visar hur du ser ut idag. Nu för tiden är det dessutom enkelt att göra om sitt utseende med olika filter och fotoappar, men i en jobbannons vill de som ska anställa dig se hur du faktiskt ser ut i verkligheten. Håll din profilbild uppdaterad och ladda upp en ny bild ifall du gör en drastisk förändring i ditt utseende.

Var den enda personen i bilden

Gruppfoton med vänner och familj kan vara roliga och även visa hur du som person är tillsammans med andra, men det kan faktiskt bli förvirrande för föräldern vem som är du på bilden. Därför är det bäst att välja en bild som endast visar dig själv.

Be en vän ta bilden

Det är alltid bäst att be någon annan ta bilden på dig, en vän eller familjemedlem. Selfies kan fungera, men rekommenderas inte då den främre kameran ofta har sämre kvalitet. Undvik även att använda olika typer av filter som gör om eller döljer delar av ditt utseende. När någon annan tar ett foto av dig ser du ofta mer naturlig och bekväm ut.

Använd en neutral bakgrund

Profilbilden blir bäst med en neutral bakgrund eftersom det ser mer professionellt ut och ger en tydligare bild av personen på fotot. Det kan absolut fungera att ta bilden utomhus, så länge bakgrunden är enkel. Ha aldrig med text som din personliga information i bilden, till exempel adress och telefonnummer.

Klä dig lämpligt

Spelar det verkligen någon roll vad du har på dig? Ja, det kan kännas oviktigt men vad du har på dig kommer att skapa ett första intryck hos föräldrarna. Tänk att du ska klä dig som du skulle gjort på en arbetsintervju eller en barnpassning. Ha inte på dig solglasögon eller något annat som kan täcka ditt utseende. Enfärgade kläder gör sig bäst på bild då för mycket mönster kan bli rörigt i ett foto. Det rekommenderas inte att ha på sig “något roligt” då det kan ses som oseriöst hos föräldrarna, men en tröja i en stark färg kan däremot hjälpa din profilbild att sticka ut från mängden.

Här är några exempel på do’s and don’ts när du ska välja profilbild:

Så tar du en profilbild

Varför ska du ha en bra profilbild?

Om du vill öka dina chanser att bli kontaktad av föräldrar så är det en god idé att lägga lite tid på din profilbild. Det är ditt första intryck hos föräldrarna och kan hjälpa dig visa för andra användare att du är en seriös person att lita på. Se det som ditt personliga varumärke som du kan använda för att sticka ut ur mängden. Vi lovar att det är värt tiden och energin. Här hittar du fler tips på hur du kan förbättra din profil.


Vad väntar du på? Registrera dig och hitta barnvaktsjobb idag!