Potträningsguide

Potträningsguide

Av Babysits, 7 min lästid

Att potträna barn är inte lätt för vare sig föräldrar, barnvakter eller annan vårdnadshavare. Men genom att följa våra tips och tricks kommer ditt barn att bli toa proffs på nolltid!

Potträning

Vanliga frågor

Tips och tricks

Potträning


När ska man börja?

Alla barn utvecklas i sin egen takt, därför finns det ingen anledning att oroa sig om ditt barn börjar använda pottan tidigare eller senare än andra barn. Det är möjligt att ditt barn redan kan börja lära sig använda pottan när hen är 18 månader! Men det vanligaste är att barn börjar lära sig att använda pottan när de är ungefär två år gamla.


Är mitt barn redo?

Det finns vissa tecken att hålla utkik efter för att veta om ditt barn är redo för pottan eller inte! Till exempel:

 • Torr blöja i minst två timmar

Om ditt barn hela tiden smutsar ner blöjan, så kan det vara svårt att börja med potträning. Det bästa är att vänta tills de är lite äldre för att göra livet enklare för er båda.

 • De vet vad kiss och bajs är

Om ditt barn förstår vad kiss och bajs är för någonting och märker själva när blöjan är smutsig, så är det här ett tecken att de kan börja använda pottan.

 • De kan själva ta på och ta av sig byxorna

 • De kan sitta stilla en stund

Ibland kan det vara svårt för barn att sitta still. Det kan vara bra att ha en bok eller leksak med sig medans de lär sig sitta still på pottan.

 • Ditt barn blir alltmer självständigt

Om ditt barn kan meddela med ord eller gester att de måste gå på toa, så är detta ett tecken att det är dags att komma igång.

 • Ditt barn vill inte ha på sig blöjan

Har ditt barn tröttnat på blöjor och vill ha på sig vanliga underkläder? Då är det kanske dags att de lär sig använda pottan!


Vad behöver jag?

Det finns vissa saker som är bra att ha innan du börjar. Först och främst behöver du en potta! Man kan även köpa en toasits om man hellre vill ha det. Kom ihåg att alltid vara med när ditt barn ska gå på toa, tills de har lärt sig ordentligt.

Det kan också vara bra att ha potträningsbyxor. Potträningsbyxor är bra för små barn som fortfarande lär sig att använda pottan och försöker avvänja sig från blöjor. Potträningsbyxor är tillräckligt absorberande ifall det händer en olycka, men de blir också våta vilket gör att barnen själva märker när de har kissat eller bajsat på sig. När ditt barn har vant sig vid pottan, kan de börja använda vanliga underkläder!


Hur vet jag om mitt barn behöver använda pottan?

Tecken på att ditt barn behöver pottan:

 • Dansar på plats
 • Pruttar
 • Har svårt att sitta still
 • Rör sig bort från dig
 • Blir tyst
 • Gömmer sig

använda pottan


Vilka kläder är lämpliga?

Medans ditt barn lär sig att använda pottan är det bäst att ha potträningsbyxor som vi nämnde innan! Ju mer van ditt barn blir vid pottan, ju oftare kan de ha på sig vanliga underkläder. Blöjor bör begränsas men kan vara bra att ha under natten.

Ett bra tips är också att ha bekväma kläder som ditt barn lätt kan ta på och ta av. Knappar och dragkedjor kan vara svåra för små barn, speciellt om de är kissnödiga!


Tips och tricks

Skapa en rutin

Potträning underlättas enormt om man har en bra rutin. Tänk på vilka tider ditt barn brukar behöva gå på toa, till exempel på morgonen när de precis har vaknat och på kvällen innan de ska lägga sig. Uppmuntra dem att använda pottan vid ungefär samma tid varje dag. Men bli inte sur om det händer en olycka, det är helt normalt! Det bästa är att vara positiv och uppmuntrande!

Börja tidigt

Du kan börja lära ditt barn att associera pottan med kiss och bajs ganska tidigt. Barn lär sig mycket när de härmar andra, därför kan det vara en bra idé att låta dina barn titta på dig när du använder toaletten. Du kan också visa ditt barn hur man använder pottan med hjälp av en nalle eller docka.

Ha tålamod

Alla barn är olika och alla utvecklas i sin egen takt. Därför ska man inte jämföra sitt barn med andra. Det kan ta flera dagar, veckor, eller månader innan ditt barn har lärt sig använda pottan alldeles själv.

Från pottan till toan

När ditt barn har lärt sig använda pottan finns det några viktiga saker att tänka på.

 • Lär barn att torka framifrån och bak, det är särskilt viktigt för tjejer.
 • Om ditt barn har lite svårt att torka sig ordentligt så kan det vara bra att låta dem använda våtservetter i början. Men tänk på att våtservetter ofta inte är så miljövänliga.
 • När ditt barn har övergått från pottan till toaletten, lär dem att spola.
 • För att underlätta övergången från pottan till toan kan man installera en toasits.
 • Slutligen, påminn ditt barn att tvätta händerna efter att ha använt toaletten.

När du inte är hemma

Det är lättast att stanna hemma när man pottränar men man kan ju inte vara hemma 24 timmar om dygnet. Innan du åker hemifrån, ta med dig en plastpåse och extra kläder ifall det skulle ske en olycka.


Saker att undvika

Bli inte arg eller besviken när ditt barn lär sig använda pottan. Det är helt normalt att ha olyckor! Försök att vara positiv!

Tvinga inte ditt barn att använda pottan. Att använda pottan ska inte kännas som ett straff.

Undvik olyckor

Det är helt normalt att ditt barn kissar eller bajsar på sig medans de lär sig använda pottan. Här är några tips för att undvika dessa situationer!

 • Försök att hålla koll på hur ofta och när ditt barn bajsar eller kissar. Om det var ett tag sedan kan du fråga dem om de är kiss eller bajsnödiga.
 • Fråga ditt barn om de måste gå på toa innan ni åker hemifrån.
 • Se till att pottan är tillgänglig. Om du har ett tvåvåningshus, se till att ha en potta på båda våningarna.
 • Dubbelkolla att ditt barn går på toa innan de lägger sig.

Förhoppningsvis har vi svarat på alla dina potträningsfrågor! Vill du läsa mer om hur man tar hand om små barn? Kolla in vår småbarnsguide!

Söker du barnvakt för dina barn? Eller vill du börja jobba som barnvakt? Då har du kommit till rätt plats! Skapa ditt konto hos Babysits för att komma igång!