Hur mycket ska du betala en barnvakt?

Hur mycket ska du betala en barnvakt?

Av Babysits, 2 min lästid

Dela:

Det är snart dags, äntligen ska du få ha en välförtjänt kväll ute med vännerna och du har hittat en perfekt barnvakt som kan ta hand om dina barn. Hon är glad och entusiastisk, bor i området och är ledig för kvällen - allt känns toppen. Det enda ni behöver göra är att komma överens om ett timpris, men hur mycket ska du erbjuda henne i lön? Vad tjänar egentligen en barnvakt i Sverige? Vi har svaret!

Medellönen för en barnvakt

Ett säkert kort för att bestämma en timlön är att se över lönestatistiken för yrket. Enligt vår data från babysits.se tjänar en barnvakt i Sverige i genomsnitt 98,43 kronor per timme för ett barn. I storstäderna ligger genomsnittet aningen högre än i resten av landet. I Stockholm ber barnvakter i medel för 100,52 kronor i timmen, i Göteborg 99,41 kronor, och Malmö 104,16 kronor. Det finns alltså en liten skillnad på priset städer emellan, men generellt ligger genomsnittslönen på en relativt jämn nivå i hela landet.

Barnvaktspris

Faktorer som avgör barnvaktens timlön

Kom ihåg att detta endast är ett genomsnittligt pris som kan ge dig vägledning och en aning om vad du bör betala din barnvakt. Lönen bör dessutom baseras på andra faktorer, såsom antal barn samt barnvaktens erfarenhet och eventuell utbildning. Priset kan även skilja sig beroende på när barnpassningen sker, om det till exempel handlar om helg- eller nattjobb. Dessutom förväntar sig förmodligen barnvakten lite mer betalt ifall de även behöver utföra andra uppgifter utöver själva barnpassningen, så som att laga mat eller göra mindre hushållsarbeten. Yngre barnvakter tjänar ofta lite mindre än en äldre, mer erfaren barnvakt.

Ett par sista grundläggande tips gällande lönesättningen för din barnvakt är att altid försöka sätta dig in i barnvaktens situation och fundera över vad för lön du hade förväntat dig om rollerna hade varit annorlunda. Se till att du alltid kan betala barnvakten rätt summa när det är dags och glöm inte att alltid bestämma timlönen i förväg så att ni båda vet vad ni har att förvänta er. Lycka till!