Vad tjänar en barnvakt i lön 2020?

Vad tjänar en barnvakt i lön 2020?

Av Babysits, 6 min lästid

Du är nästan där: du har hittat en pålitlig barnvakt som snart kommer att vara barnvakt för första gången. Du behöver bara bestämma timlönen, men hur mycket ska du erbjuda dem? Vad är den genomsnittliga kostnaden för barnpassning i Sverige? Och hur bestämmer du vad barnvaktspriset ska vara? För att hjälpa dig har vi har skapat den här grundliga och enkla guiden.

Du är nästan där: du har hittat en pålitlig barnvakt som snart kommer att vara barnvakt för första gången. Du behöver bara bestämma timlönen, men hur mycket ska du erbjuda dem? Vad är den genomsnittliga kostnaden för barnpassning i Sverige? Och hur bestämmer du vad barnvaktspriset ska vara? För att hjälpa dig har vi har skapat den här grundliga och enkla guiden.

  • Vad är medellönen för en barnvakt i Sverige?
  • Hur mycket ska jag betala barnvakten?

Vad är medellönen för en barnvakt i Sverige?

Den genomsnittliga barnvaktslönen i Sverige år 2020 är 100,05 kr i timmen, baserat på vår databas med tusentals barnvakter. Siffran har ökat med 1,65% sedan 2019 då genomsnittet låg på 99,43 kr.

Barnvaktspriset varierar dock beroende på var du befinner dig i Sverige. Därför har vi undersökt hur det skiljer sig i olika städer runt om i landet! Barnvaktskostnaderna i Stockholm var de högsta, här kan föräldrar förvänta sig att betala en lön på 104,33 kr per timme. I Linköping låg priset istället på 97,40 kr i timen. En skillnad på 6,93 kr/timme. Vill du veta vad en barnvakt tjänar i genomsnitt i din stad? I bilden under kan du se vad barnvakter har för timpris i våra mest populära städer.

Barnvaktslön 2020

Kom ihåg att detta bara är den genomsnittliga barnvaktslönen. Faktorer som antal barn, ytterligare hushållssysslor och barnvaktens tidigare erfarenhet påverkar också hur mycket en barnvakt kan ta i lön. Vill du lära dig mer om hur dessa faktorer kan påverka barnvaktspriset? Läs mer om hur mycket du ska betala barnvakten nedan!

Hur mycket ska jag betala barnvakten?

I genomsnitt tar barnvakter i Sverige cirka 100,05 kr i timmen för barnpassning. Men som vi nämnde tidigare kan detta variera beroende på barnvakt och situation. Faktorer som utbildning och tidigare erfarenhet, antalet barn och ytterliga hushållssysslor som barnvakten kan behöva göra kan påverka om priset är högre eller lägre än den genomsnittet.

Minimilön eller lägsta lön för barnpassning

I Sverige finns ingen lag om minimilön eller lägsta lön, sådant regleras istället efter kollektivavtal. För att sätta en rimlig grundlön kan man därför se på fackförbundens rekommendationer, vilka brukar starta från ca 80 kr/timme om man tittar på fackförbund för till exempel handel, restaurang och kommunalt arbete. Sedan spelar även ålder och erfarenhet in. Lönen bör öka om barnvakten är äldre och/eller har tidigare erfarenhet inom barnskötsel.

Kunskap och erfarenhet

Som förälder fattar du dina egna beslut om du väljer en barnvakt med mer erfarenhet eller en som älskar barn men saknar lite erfarenhet av barnpassning. Kunskap och erfarenhet är inte alltid relaterad till ålder. Till exempel kan en 21-åring ha lika mycket erfarenhet av barnpassning som en 16-åring i vissa fall. I slutändan beror det på vad föräldern är mest bekväm med. Som förälder kan du hyra en barnvakt med mindre erfarenhet och betala dem mindre per timme. Eller så kan du bestämma dig för att betala mer per timme för en barnvakt eftersom de har två års erfarenhet och till exempel har en bakgrundskontroll eller första hjälpen-intyg.

Vad har barnvakten för arbetsuppgifter och ansvar?

Förutom att ta hand om barnen kan en barnvakt också ha andra uppgifter att utföra. Barnvakten och föräldern kan tillsammans bestämma vad dessa ska vara. Extrauppgifter och ansvarområden kan öka barnvaktslönen betydligt.

Hushållssysslor

Ibland vill föräldrar att barnvakter även ska ta hand om vissa hushållssysslor medan de passar barnen. Några exempel kan vara dammsugning, matlagning och/eller städning. Om barnvakten är öppen för detta kan de gå med på att utföra dessa sysslor, och de kan då passa på att be om en högre lön, eftersom detta är arbetsuppgifter utöver de som rör själva barnpassningen.

Läxhjälp

Är barnvakten bra på matte eller kanske historia? Om barnet har läxor eller behov av extra hjälp i något ämne, kan barnvakten även lägga till läxläsning vid barnpassningen.

Hämtning och lämning

Som förälder kan du också vilja att barnvakten hämtar eller lämnar ditt barn vid skola eller aktivitet. Inte alla barnvakter är så flexibla, och på grund av detta kan barnvakten be om lite extra timpenning för sådana typer av uppgifter.

Passa husdjur

Många familjer har även familjemedlemmar i form av husdjur. Som barnvakt finns det därför en stor chans att man även blir förfrågad att ta hand om till exepel en hund eller katt! I detta sammanhang är vård av ett husdjur en extra uppgift som en barnvakt kan vara ansvarig för. Det kan innefatta att gå ut med hunden, rengöra kattens kattlåda eller ta hand om och mata husdjuret.

Obekväm arbetstid

Barnvaktslönen kan variera beroende på tid på dygnet. Obekväma arbetstider som sena kvällar, helger och kanske till och med nätter borde därför ge lite mer betalt.

Flera barn

Behöver barnvakt ta hand om fler än ett barn? Detta kan öka barnvaktens lön då det innebär ett extra ansvaret och arbetsbörda att ta hand om flera barn samtidigt.

Barnens ålder

Är barnen fortfarande väldigt små och behöver mycket tillsyn? Då är barnpassningen normalt högre än när barnen är lite äldre och behöver mindre uppsikt. Detta beror på att det finns en betydande skillnad i mängden arbete och ansvar. Barn som är äldre kan redan göra vissa saker själva, som att gå på toaletten och äta.

I bilden nedan har vi gjort en enkel kalkyl över vad en barnvakt borde få i lön baserat på grundlön och andra betydelsefulla faktorer.

Så mycket ska en barnvakt tjäna