Vad tjänar en barnvakt i lön 2021?

Vad tjänar en barnvakt i lön 2021?

Av Babysits, 7 min lästid

Du är nästan där: du har hittat en pålitlig barnvakt som snart kommer att vara barnvakt för första gången. Du behöver bara bestämma timlönen, men hur mycket ska du erbjuda dem? Vad är den genomsnittliga kostnaden för barnpassning i Sverige i 2021? Och hur bestämmer du vad barnvaktspriset ska vara? För att hjälpa dig har vi har skapat den här grundliga och enkla guiden.

Du är nästan där: du har hittat en pålitlig barnvakt som snart kommer att vara barnvakt för första gången. Du behöver bara bestämma timlönen, men hur mycket ska du erbjuda dem? Vad är den genomsnittliga kostnaden för barnpassning i Sverige? Och vad är det egentligen som bestämmer vad beloppet ska hamna på? Vi har skapat en enkel guide för att ta fram rätt barnvaktslön.

  • Vad är medellönen för en barnvakt i Sverige?
  • Hur mycket ska jag betala barnvakten?
  • Vad är det genomsnittliga priset för barnpassning i världen?

Vad är medellönen för en barnvakt i Sverige?

Den genomsnittliga barnvaktslönen i Sverige år 2021 ligger på 101,99 kr i timmen. Den här siffran är baserad på vår databas med tusentals barnvakter. Siffran har ökat med 1,94% sedan 2020 då genomsnittet låg på 100,05 kr.

Barnvaktspriset varierar dock beroende på var du befinner dig i Sverige. Därför har vi undersökt hur lönerna skiljer sig i olika städer runt om i landet. Barnvaktskostnaderna i Stockholm var de högsta, här kan föräldrar förvänta sig att betala en lön på 106,13 kr per timme. I Lund låg priset istället på 95,87 kr i timmen. En skillnad på 10,26 kr/timme.

Vill du veta vad en barnvakt tjänar i genomsnitt i din stad? Nedan kan du se vad barnvakter har för timpris i våra mest populära städer.

Barnvaktslön 2021

Kom ihåg att detta bara är den genomsnittliga barnvaktslönen. Faktorer som antal barn, ytterligare hushållssysslor och barnvaktens tidigare erfarenhet påverkar också hur mycket en barnvakt kan ta i lön. Vill du lära dig mer om hur dessa faktorer kan påverka barnvaktspriset? Läs mer om hur mycket du ska betala barnvakten nedan!

Hur mycket ska jag betala barnvakten?

I genomsnitt tar barnvakter i Sverige cirka 101,99 kr i timmen för barnpassning. Men som vi nämnde tidigare kan detta variera beroende på barnvakt och situation. Faktorer som utbildning och tidigare erfarenhet, antalet barn och ytterliga hushållssysslor kan påverka om priset är högre eller lägre än den genomsnittet.

Minimilön eller lägsta lön för barnpassning

I Sverige finns ingen lag om minimilön eller lägsta lön, sådant regleras istället efter kollektivavtal. För att sätta en rimlig grundlön kan man därför se på fackförbundens rekommendationer, vilka brukar starta på ca 80 kr/timmen om man tittar på fackförbund för till exempel handel, restaurang och kommunalt arbete. Sedan spelar även ålder och erfarenhet in. Lönen bör öka om barnvakten är äldre och/eller har tidigare erfarenhet inom barnskötsel.

Kunskap och erfarenhet

Som förälder bestämmer du själv om du vill ha en barnvakt med mer erfarenhet, eller en som älskar barn men inte har så mycket tidigare arbetserfarenhet. Kunskap och erfarenhet är inte alltid relaterat till ålder. Till exempel kan det vara så att en 21-åring har lika mycket erfarenhet av barnpassning som en 16-åring.

I slutändan beror det på vad föräldern är mest bekväm med. Vill du ha en barnvakt med billigare timpenning men med mindre erfarenhet, eller betalar du hellre mer för en barnvakt med ett par års erfarenhet och ett första hjälpen-intyg?

Vad har barnvakten för arbetsuppgifter och ansvar?

Förutom att ta hand om barnen kan en barnvakt också ha andra uppgifter att utföra. Barnvakten och föräldern kan tillsammans bestämma vad dessa ska vara. Extrauppgifter och ansvarområden kan öka barnvaktslönen betydligt.

Hushållssysslor

Ibland vill föräldrar att barnvakten även ska ta hand om vissa hushållssysslor medan de passar barnen. Några exempel kan vara dammsugning, matlagning och/eller städning. Om barnvakten är öppen för detta kan hen passa på att be om en högre lön, eftersom detta är arbetsuppgifter utöver de som rör själva barnpassningen.

Läxhjälp

Är barnvakten bra på matte eller kanske historia? Om barnet har läxor eller är i behov av extra hjälp i något ämne, kan barnvakten utöver själva barnpassningen även hjälpte till med detta.

Hämtning och lämning

Som förälder kan du också vilja att barnvakten hämtar eller lämnar ditt barn vid skola eller aktivitet. Inte alla barnvakter är så flexibla, och på grund av detta kan barnvakten be om lite extra timpenning för sådana typer av uppgifter.

Passa husdjur

Många familjer har även familjemedlemmar i form av husdjur. Som barnvakt kan man därför bli förfrågan att även ta hand om en hund eller katt under barnpassningen. I det här sammanhanget är det en extra arbetsuppgift att ansvara för. Det kan till exempel innefatta att rasta hunden, rengöra kattlådan eller ta hand om och mata husdjuret.

Obekväm arbetstid

Barnvaktslönen kan även variera beroende på tid på dygnet. Obekväma arbetstider som sena kvällar, helger och kanske till och med nätter borde därför ge lite mer betalt.

Flera barn

Behöver barnvakt ta hand om fler än ett barn? Detta kan öka barnvaktens lön då det innebär ett extra ansvar och en arbetsbörda att ta hand om flera barn samtidigt.

Barnens ålder

Är barnen fortfarande väldigt små och behöver mycket tillsyn? Då är barnvaktslönen normalt högre än när barnen är lite äldre och behöver mindre uppsikt. Detta beror på att det finns en betydande skillnad i mängden arbete och ansvar. Barn som är äldre kan redan göra vissa saker själva, som att gå på toaletten och äta.

I bilden nedan har vi gjort en enkel kalkyl över vad en barnvakt borde få i lön baserat på grundlön och andra betydelsefulla faktorer.

Så mycket ska en barnvakt tjäna

Priset för barnpassning är en överenskommelse mellan föräldern och barnvakten. Se på barnvaktens kunskap, erfarenhet och ålder samt diskutera vilka typer av arbetsuppgifter som förväntas utföras. På det här viset kan ni komma fram till en rättvis barnvaktslön.

Vad är det genomsnittliga barnvaktspriset i världen?

Många barnvakter tar någon gång barnvaktsjobb utomlands. Det kan till exempel handla om en au pair-tjänst eller ett extrajobb under en utbytestermin. Det kan också finnas föräldrar som letar efter barnvakter i andra länder, till exempel om de ska resa eller flytta utomlands.

Av den här anledningen har vi gjort det möjligt att använda din Babysitsprofil för att hitta barnvakter och barnvaktsjobb i 38 olika länder.

Oavsett om du letar efter en barnvakt i ett annat land, vill hitta barnvaktsjobb utomlands eller bara är intresserad av hur barnvaktspriserna skiljer sig i olika länder (baserat på de 38 länder där Babysits är aktiva) så har vi sammanställt de globala genomsnittliga priserna för dig nedan.

Barnvaktspriser i världen

De olika genomsnittspriserna per land visar att Australien har ett relativt högt barnvaktspris. Länder med liknande siffror är Nya Zeeland, Schweiz, Japan, USA, Tyskland, Österrike och Luxemburg. Dyraste barnvaktspriset hittar vi i Schweiz där barnvakter tar runt 166 kr per timme.

Kom ihåg att dessa skillnader i löner mellan barnvakter i olika länder kan bero delvis på de olika levnadskostnaderna och inkomsterna i länderna. Till exempel, även om barnvakter i Schweiz tjänar mest så bor de också i ett land där även priset på övriga varor och tjänster är högre än i de flesta andra länder på kartan.

Nu när du vet hur mycket den genomsnittliga barnvakten i Sverige tjänar, så är det dags att komma igång! Hitta den perfekta barnvakten eller barnvaktsjobbet nära dig.