Första hjälpen/HLR för barn

Första hjälpen/HLR för barn

Av Babysits, 4 min lästid

Dela:

Att ens barn ska råka ut för en olycka är många föräldrars största oro. Det är viktigt att du som har barn eller arbetar med barn vet vad du ska göra i en sådan situation. Genom att gå en utbildning i HLR (hjärt-lungräddning) lär du dig att agera snabbt.

Alldeles för få i Sverige känner sig trygga i hur de ska agera om ett barn sätter i halsen eller om hjärtat stannar. Det är bara ungefär hälften av alla småbarnsföräldrar som någon gång gått en kurs i första hjälpen och hjärt-lungräddning för barn. Att utföra HLR eller handgreppen vid luftvägsstopp på ett barn är inte detsamma som att göra det på en vuxen, och det är bra att öva då och då för att känna sig säker om olyckan skulle vara framme.

Utbilda dig i HLR och första hjälpen

Det bästa sättet för dig som förälder, barnvakt eller förskolepersonal att bli trygg i nödsituationer är att gå en kurs i barn-HLR och första hjälpen för barn. Då kan du känna dig trygg och våga agera i en akut situation. En heltäckande kurs erbjuder både teoretiska moment och praktiska övningar som gör att din kunskap sätter sig i muskelminnet.

Babysits samarbetar med utbildningsföretaget Life in Mind som erbjuder kurser med instruktör på flera olika platser i Sverige. Nu erbjuder de även den digitala kursen En livsviktig webbkurs, som du kan ta hemifrån direkt i din dator. En livsviktig webbkurs är ett webbaserat sätt att lära sig HLR och första hjälpen för barn. I kursen möter du instruktören Camilla Thurell, som du kanske känner igen från TV4 Nyhetsmorgon. Där pratar hon med jämna mellanrum om akuta sjukdomar och olycksfall, samt hur vi kan förebygga och undvika dessa. Webbkursen har samma innehåll och kvalitet som en fysisk kurs, och du kan ta lektionerna när det passar dig bäst. I webbkursen ingår även övningsdockor så att du kan öva praktiskt. Du kan även repetera kursen hur mycket du vill. Välj om du vill gå en kurs om HLR för barn i alla åldrar, eller från 1 år och uppåt.

HLRkurs

Om du som barnvakt genomfört en första hjälpen-kurs kan du med fördel lägga till det på din Babysitsprofil. Då kan föräldrar känna sig extra trygga när du passar deras barn.

Förebyggande tips

Det är också viktigt att ha koll på hur du kan förebygga olyckor från första början. När barn äter finns alltid en risk att de sätter i halsen. Tänk därför på dessa förebyggande råd från sjuksköterskan och HLR-instruktören Camilla Thurell:

  • Sitt ner när ni äter. Då är risken inte lika stor risk att barnet sätter något i halsen.
  • Låt barnet äta under uppsikt. Sitt tillsammans, tryggt och mysigt för alla.
  • Undvik att låta barnet äta när ni åker bil. Om olyckan är framme behöver du kunna agera snabbt.

HLR


Hos Life in Mind hittar du mer information om deras fysiska och webbaserade kurser. Tillsammans skapar vi en tryggare miljö för barn, föräldrar och barnvakter!