Föräldrar-hjälper-föräldrar

Föräldrar-hjälper-föräldrar

Av Babysits
3 min lästid

Har du svårt att hitta rätt barnpassning till ditt barn? Tycker du inte att barnvakterna du hittar håller har tillräckligt med erfarenhet, eller har du svårt att hitta barnpassning till det priset du letar efter? Som tur är kan Babysits erbjuda alternativ som passar alla familjer. Du har förmodligen koll på de vanliga formerna av barnomsorg, såsom barnvakter, barnflickor eller dagmammor. Men vet du att det också finns andra föräldrar som kan hjälpa till?

Förutom barnvakter, nannies och dagmammor erbjuder Babysits även alternativet förälder-hjälper-förälder! Detta avser föräldrar som passar eller tar hand om varandras barn. Föräldrarna kan alltså samordna med varandra för att dela på omhändertagandet av deras respektive barn. Till exempel kan det gå till så att en av föräldrarna hämtar upp båda föräldrarnas barn på förskolan/skolan, och den andra hämtar. Eller att föräldrarna arbetar olika dagar i veckan och kan bytas av med att stanna hemma med barnen under dagen. Det är helt enkelt en alternativ form av barnomsorg som passar vissa familjer, kanske är det lösningen för just er familj? Vi har tagit fram fördelarna och nackdelarna med förälder-hjälper-förälder-alternativet!

Vilka är fördelarna?

  • Den största fördelen är förmodligen att du sparar pengar. Beroende på hur föräldarnas scheman ser ut och hur barnpassningen delas upp föräldrarna emellan, så är det möjligt att skära ner ordentligt på kostnaden, och i vissa fall kan det gå helt jämnt ut så att ingen av er behöver betala.
  • Den här lösningen låter barnen lära sig att komma överens med andra barn (som på förskolan). Det är positivt för ditt barns sociala utveckling och även en chans att få nya vänner.
  • Om du hittar en familj som matchar dina önskemål och behov så blir det enklare att hjälpa varandra. Om era barn till exempel går på samma skola kan en förälder lämna dem på skolan och den andra kan hämta.
  • Det är enkelt att förstå varandra eftersom ni tar hand om samma barn och delar på ansvaret.

Och nackdelarna?

  • Mindre flexibilitet: den här lösningen funkar endast om två familjer kan matcha sina behov och scheman med varandra. Det är svårare att ringa en förälder i “sista minuten” om det krisar, eftersom risken är större att de är upptagna med annat, till exempel jobb. Är ni ute efter någon som kan vara mer flexibel och anpassningsbar för ett rörligt schema kan en barnvakt eller nanny vara ett bättre alternativ för er.
  • Föräldrar kan ha väldigt många andra saker att göra (till exempel hushållssysslor, ärenden, möten etc.) vilket gör att hen förmodligen har mindre tid till att spendera kvalitetstid med ditt barn, som att dra igång stora pysselprojekt eller göra en utflykt till parken. Istället leker ditt barn kanske med den andra förälderns barn, så det är viktigt att de kommer väl överens.

Sammanfattningsvis så kan föräldrar-hjälper-föräldrar vara ett bra alternativ för dig som letar efter en alternativ lösning och gärna sparar lite på kostnaderna. I så fall kan du kontakta likasinnade föräldrar på Babysits.

Om du å andra sidan är ute efter någon som är mer flexibel, kan en barnvakt eller nanny passa bättre. Eller om du vill ha någon med mer erfarenhet, en dagmamma. Här kan du hitta alla typer av barnpassare:

När du letar efter någon som kan passa dina barn bör du alltid se efter dina och dina barns behov. Hitta en föräldrar-hjälper-föräldrar, barnvakter och dagmammor i närheten på Babysits.